Hva er det så kaffebordet på Bacalao, på kaikanten i Svolvær, har lært meg?

Si gjerne at jeg er treg, men de har i hvert fall fått meg til å forstå følgende:

De som leser papiravisen, eller den digitale kopien av papiravisen (eAvisen) gjør det fordi de finner nyheter der som de ikke har lest før. Den oppsummerende utgaven, med en start og en slutt, gir en unik følelse av å være oppdatert.

Hvor effektivt er ikke det, én gang i døgnet, å få servert det viktigste som har skjedd i form av nyheter, reportasjer, bursdagshilsener, dødsannonser, debattinnlegg, m.m. Samlet på ett sted. I en redigert utgave med en start og en slutt.

Ei suksessoppskrift som vi ikke har klart å ta med over til nettavisen.

Papiravisen/eAvisen er i vårt tilfelle ei oppsummering av de sakene som allerede har vært publisert på nettavisen lofotposten.no. Det er mange år siden noen i redaksjonen satt og skrev innhold som kun skulle i papiravisen. Hvorfor er folk da villige til å betale for å få det som fort kan betegnes som gammelt nytt, trykt på papir, når de har kunnet lese det på nettavisen i mange timer – for ikke å si dager – før papiravisen kommer i postkassen?

Herrene rundt kaffebordet på kaikanten i Svolvær leser ikke nyhetene to ganger. De leser løpende nyheter på nettavisen. Likevel opplever de å finne nytt innhold i papir-/eAvisen når den kommer ut.

Der den «gode gamle papiravisen» oppleves dempet, definert og tilgjengelig når det måtte passe, er nettavisene mer flyktige og hastige i sin form. Ting skifter både plass og farge. Saker faller nedover i flyten, som vi avisfolk gjerne sier, når saker i toppen på siden må vike plass for nyere og/eller viktige saker.

Siste papiravis ser lik ut om du leser den klokka 8 eller 20. Den er et fast tidsvitne inntil en ny utgave kommer. For noen få er den fremdeles primærkilden til nytt fra stedet de bor på. For andre et supplement til den løpende nyhetskonsumeringa på nett. Noen ganger finner du nye saker å lese der. Andre ganger kan det å bla gjennom papir-/e-avisen utelukkende fungere som en bekreftelse på at du er oppdatert.

Det å samle siste døgns nytt om smått og stort i lokalsamfunnet og presentere det i en oppsummerende, statisk utgave med en start og en slutt, har dermed en reell verdi for leserne. Ei oppstilling av nyheter, reportasjer, debatt og annet innhold som står fast inntil neste utgave kommer.

Det er nettopp denne egenskapen ved papiravisen vi endelig har skjønt at vi kan ta over til en digital flate som ikke bare er en ren kopi av papiravisen, slik e-avisen er.

Derfor lanserer vi i Lofotposten en ny tjeneste – et nytt produkt om du vil. Seks dager i uken, klokken 21 på kvelden, leverer vi en oppsummerende utgave med alt innhold vi har publisert i løpet av siste døgn. På ett og samme sted. Alle dager unntatt lørdag. Vi oppsummerer i stedet helga i en fyldigere utgave på søndagskvelden.

«Dagen Oppsummert» tar med seg det beste fra papiravisen, over i den digitale verden. Godt hjulpet av et kaffebord på Bacalao, har vi utviklet et produkt som framtvinger ett hovedspørsmål:

Hvorfor har vi ikke gjort dette før?

Det beste svaret jeg har på det, er at det er ei tid for alt. Og nå først var vi klare til å samle tankene på en måte som samler det redaksjonelle innholdet i en digital utgave med en start og en slutt. På ett sted. Den første offisielle utgaven av «Dagen Oppsummert» kommer søndag kveld.

Allerede nå kan du ta en sniktitt på noen av testsidene vi har jobbet med i utviklingen av det nye produktet:

Alt fra lørdag og søndag finner du i en fyldig utgave av Helga Oppsummert, fra klokken 21.

Jan Eivind Fredly, sjefredaktør Lofotposten