Gå til sidens hovedinnhold

Derfor valgte Lofotposten å fortelle "den store hemmeligheten" om VM i skreifiske

I et leserinnlegg deler Andreas Thorvardarson og Petter Erlbeck sine tanker om VM i skreifiske med offentligheten. I det samme innlegget svarer de godt på hvorfor det var viktig for Lofotposten å fortelle offentligheten at det forelå en – til da hemmelig – avtale om at de to skulle overta VM i skreifiske.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Andreas Thorvardarson og Petter Erlbeck er to unge menn med spennende tanker om fremtiden til VM i skreifiske. Ikke bare det. Siden august 2020 har de vært engasjert av Vågan båt- og sjøfiskeforening som koordinatorer for arrangementet. Men de har pr. dags dato ikke levert varene på "VM-arenaen". Det har nedstengningen av landet som følge av koronautbruddet satt en effektiv stopper for.

I starten av september kunne Lofotposten fortelle at de to koordinatorene var i ferd med å overta VM i skreifiske.

Styreleder Per Odd Krystad i Vågan Båt og Sjøfiskeforening bekreftet at det lå en avtale klar til signering.

Andreas Thorvardarson bekreftet at det ble jobbet med å sikre en avtale mellom partene, men ønsket utover det ikke å kommentere saken idet kalenderen viste 3. september.

En ferdigforhandlet avtale om VM i skreifiske sin framtid forelå. Kun et siste sveip innom styrerommet i båt- og sjøfiskeforeningen og signaturene manglet.

Og det skulle Lofotposten la være å fortelle?

Selvsagt ikke.

VM i skreifiske er for viktig og for stort til at vi kunne sitte på denne informasjonen uten å bringe den fram i lyset. VM i skreifiske betyr så mye for så mange et at det ville vært et brudd i våre forpliktelser overfor våre lesere om vi ikke hadde fortalt om dette. Da ville vi fratatt deg og alle andre muligheten til å kunne ta stilling til saken. Det ønsket vi naturligvis ikke.

Tvert imot: Vi er her for å opplyse. Også om ting ulike aktører bruker mye energi på å holde skjult.

VM i skreifiske er mer enn et arrangement. Der er en institusjon.

Som Erlbeck og Thorvardarson skriver:

"En sterk merkevare for Svolvær og Lofoten som er bygd opp på lokalt engasjement, dugnadsånd og velvilje."

"VM har vært noe man har samlet seg om lokalt og vært stolte av - en happening for lokalbefolkninga og en viktig inntektskilde for reiselivet og næringslivet forøvrig."

"Viktigheten av VM kan ikke undervurderes for reiselivsbedriftene som ønsker helårsdrift."

Med disse ordene svarer Erlbeck og Thorvardarson godt på hvorfor det var viktig for Lofotposten å fortelle om avtalen, før den var signert. De har åpenbart skjønt viktigheten av VM i skreifiske.

Et VM i skreifiske tatt inn i fremtiden i regi av grunnleggerne og arrangørene av Høllafæst. En spennende tanke i seg selv. Tanken om å gjøre VM i skreifiske til noe mer er ikke ny. Men Lofoteventyret i uka før VM-festen har aldri tatt av. Kanskje kunne Høllafæst-duoen være de som endelig klarte å ta ut det uforløste potensialet.

Kanskje kunne det vært selve fremtiden for et større, bedre og enda viktigere VM i skreifiske!?

At Vågan båt- og sjøfiskeforening ønsker å bringe VM i skreifiske over i ei ny tid, er både forståelig og prisverdig. Måten dette har skjedd på, er kritikkverdig.

Leserbrevet fra Erlbeck og Thorvardarson tilkjennegir en tydelig irritasjon over at saken ble kjent før de rakk å få på plass signaturene som sikret dem retten til merkevaren VM i Skreifiske.

"Lofotposten valgte samtidig å gjøre de pågående forhandlingene til et offentlig anliggende som indirekte inviterte alle som ville det til å mene noe om arrangementets fremtid", skriver de.

Jo, takk. Det skulle bare mangle. Men Lofotposten har ikke gjort dette til et offentlig anliggende. Fremtiden til VM i skreifiske ER et offentlig anliggende , som i dette tilfelle er forsøkt hemmeligholdt.

Vi ønsker den videre debatten om VM i skreifiske velkommen, selv om vi er på overtid.

Vårt håp er at Vågan båt- og sjøfiskeforening sikrer ei solid forankring gjennom å invitere til en fri og åpen dialog om framtiden til VM i skreifiske. Vi har vanskelig for å tro at nye runder med avtaler som ikke tåler dagens lys, skal inneholde den beste løsningen for arrangementet inn i fremtiden.

Les også: Full retrett. Dytter VM-avgjørelsen til november

Les også

Gir fra seg VM i skreifiske

Kommentarer til denne saken