Over halvparten av norske elbilister dro på Norgesferie i 2021. De hoteller og feriedestinasjoner som kan tilby et ladetilbud til elbilistene, kan forvente enda større storinnrykk i somrene som kommer.

Etterlyser destinasjonslading

Norsk elbilforening gjorde en undersøkelse blant ferierende elbilister etter rekordsommeren 2021. Meldingen fra elbilistene er klar. Vi elsker å dra på elbilferie i dette landet, men 8 av 10 etterlyser et ladetilbud der man oppholder seg.

Timevis i ladekø kan tære på feriekondisen til de fleste. 72 prosent av elbilistene i undersøkelsen opplevde kø ved hurtigladerne langs veien i sommer. Har snakket med noen elbil turister som besøkte Lofoten sommeren 2020 – mulighetene for lading var så begrensede at det er lite ønske e om å ta turen på ny – i alle tilfelle ikke før det finnes flere lademuligheter, og gjerne på destinasjonen.

Det er bra at det bygges ut hurtigladestasjoner i fylket. Dette vil utvilsomt hjelpe på køene, men køene vil også redusere omladingen mens ferien nytes ved reisens mål, og bilen uansett skal stå parkert. Da reduseres også risikoen for de dårlige opplevelsene og sannsynligheten for å gjenta ferien øker. Nordland Elbilforening mener vi trenger et sterkere normalladenett ved feriedestinasjonene som avlaster hurtigladenettverket og gir elbilferierende turister både et mer effektivt, billigere og bedre ladetilbud.

Vi oppfordrer derfor alle hoteller, campingplasser og overnattingssteder til å bygge ut ladepunkter for sine gjester. På den måten kan vårt fylke også i årene framover være en attraktiv feriedestinasjon for nordmenn på tur.

En million grunner til å bygge ut

I dag er det ca. 400 000 elbiler i Norge. Prognosene viser at vi allerede før 2025 passerer millionen på veiene våre. Hver og en av disse er en mulig gjest. Og når hver og en av disse vet de kan spare flere timers reisetid ved å velge å overnatte et sted der de kan lade bilen sin, da blir valget enkelt.