- Det betyr mye at Lofoten nå står samlet

Fulgte møtet: Geir Jørgensen i Naturvernforbundet

Fulgte møtet: Geir Jørgensen i Naturvernforbundet Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vedtaket i kommunestyret i Vågan får Naturvernforbundet til å juble.

DEL

OPPDATERT:

- Dette betyr at Lofoten står samlet, sier en svært fornøyd Geir Jørgensen, regionssekretær for Nord-Norge i Naturvernforbundet.

Selv de ordførerne i Lofoten som er personlig for konsekvensutredning er bundet av vedtak og avtaler i kommunestyrene. Etter vedtaket i Vågan er ingen av de seks lofotkommunene for en konsekvensutredning. Arbeiderpartiet i Vestvågøy, aksepterte i plattformen etter forrige kommunevalg at kommunestyret i neste periode ikke skal ikke «ta opp eller behandle sak om konsekvensutredning av olje utenfor Lofoten/Vesterålen».

- Det vil ha mye å si, mener han.

Han reiste ens ærend til Svolvær for å følge møtet fra galleriet, og er åpen på at de har gitt representantene i kommunestyret argumentasjon mot en konsekvensutredning av havområdene Nordland 6,7 og Troms 2.

I debatten i kommunestyret mandag ble det blant annet vist til at i 2011 var alle lofot-kommunene utenom Røst for.

- Da reiste en delegasjon ordførere for å kreve åpning. De andre kommunene i Lofoten har nå snudd. De sier nå nei, sa Gaute Wahl i Venstre.

- Det er kanskje på tide med en ny delegasjon, mener Geir Jørgensen etter mandagens møte.

Også leder Silje Lundberg i Naturvernforbundet er glad.

- Dette er den beste førjulsgaven Vågan kommune kunne ha gitt folket, fisken og framtida. Det er nå ingen kommuner i Lofoten som sier ja til å starte åpningen av havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet. Dette viser, med all tydelighet, at flertallet på stortinget er på kollisjonskurs med lokalbefolkningen, sier hun.

Lundberg peker også på at medlemmene i AP sier nei til konsekvensutredning. I kommunestyret viste partiet til flertall blant medlemmene mot.

- Dette bør særlig være et kraftig signal til Arbeiderpartiet, all den tid flertallet av medlemmene i Vågan sier nei til konsekvensutredning, og nei til petroleumsvirksomhet i dette området, sier Lundberg som mener den folkelige motstanden vil styrke seg fram mot stortingsvalget.

Det er ventet at saken blir et hett tema i valgkampen. I denne fireårsperioden er saken som kjent fredet i avtalen regjeringspartiene har med KrF og Venstre.

Også Bellona reagerer etter vedtaket.

- Dette er et kjempesterkt signal! Nå viser også Vågan kommune at de tror på en fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja med fiskeri, oppdrett og turisme som de viktigste pilarene for arbeid og inntekt, sier Bellona-rådgiver Sigurd Enge i en pressemelding.

Les også: Vågan sier nei til konsekvensutredning

Les også: Petro Arctic på oljemøte i Svolvær: - Skal vi fortsatt ha en nordnorsk stolthet er vi avhengig av bærekraft i nord

Les også: – Lofoten ingen ny oljeprovins