Gå til sidens hovedinnhold

Det blir Ap-slag om LoVeSe-olje på landsmøtet

Artikkelen er over 1 år gammel

I begynnelsen av april står slaget om oljevirksomhet i LoVeSe på Aps landmøte.

Minst 13 fylkeslag møter til landsmøtet 4.–7. april med vedtak mot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). De utfordrer dermed partiets kompromiss fra 2017, der Nordland 7 og Troms 2 fredes, mens det åpnes for konsekvensutredning av Nordland 6 utenfor Værøy og Røst.

Går landsmøtet i Ap mot å utrede olje- og gassvirksomhet, er det flertall i Stortinget for å frede LoVeSe.

Fisk og turisme

Ifølge Kommunal Rapport har fylkeslagene i Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane, Hedmark, Østfold, Buskerud, Vestfold, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag sagt nei til konsekvensutredning av hele LoVeSe. Også Bergen Ap sier nei. Det samme har Nordland, Troms, Finnmark.

– Til tross for moderne og imponerende teknologi kan ikke olje- og gassutvinning kombineres med vekst i turisme, fiskeri og maritime næringer i områdene Lofoten, Vesterålen og Senja. Til det er de potensielle skadene på områdene for alvorlige til at det er verdt sjansen. Derfor lytter vi til de miljøfaglige rådene fra Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag, som alle advarer mot at det åpnes for oljeboring, heter det i vedtaket fra Buskerud Ap.

Blant Aps støttespillere i industrien er det derimot liten stemning for å snu. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, uttalte i desember at kompromisset fra landsmøtet i 2017 bør beholdes.

– Formuleringene om LoVeSe var et kompromiss som inneholdt både vern og konsekvensutredning, sa Eggum til ABC Nyheter.

- Fornøyd

Varaordfører i Moskenes, Laila Jusnes Kristiansen, er godt fornøyd med utviklingen i eget parti.

- Det viser at politikk er bevegelig. Selv om man går på noen nederlag i eget parti, så går det an å kjempe for sitt standpunkt og nå fram til slutt. Kampen for oljefritt LoVeSe er et skoleeksempel på nettopp dette, mener Jusnes Kristiansen som møter på årsmøtet i Nordland Ap til helgen der delegatene til landsmøtet skal velges. Hun står på 18. plass på lista til fylkestingsvalget.

Kommentarer til denne saken