De siste ukene har de to største kommunene i Lofoten vært blodrøde på koronakartet. I Vågan nådde man en topp i uke 44 med 98 smittede. På Vestvågøy kom den store smitteboomen noe senere, og forrige uke registrerte man 110 smittetilfeller. Situasjonen i Vestvågøy regnes likevel som stabil, og i Vågan har man de siste ukene sett en positiv utvikling – det vil si at man uke for uke har registrert færre smittetilfeller. Sist uke var man nede i 60 smittetilfeller. Forhåpentligvis vil vi se nedgang på Vestvågøy også de neste ukene.

Utviklingen gjør at kommuneoverlegene ikke har sett behov for å stramme ytterligere til med innføring av lokale tiltak. Kommunene i Lofoten og Vesterålen har som kjent allerede utvidet smittevernrådene til befolkningen, med anbefaling om avstand og bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde meteren. Kommuneoverlege Jan Håkon Juul uttalte før helga at man i Vågan at en periode med mange barn smittet har ført til mer immunitet blant de yngste.

En ny sesong med restriksjoner og avlysninger hadde vært katastrofal for mange aktører.

Lofotposten

Dermed ser det heldigvis ut til at næringsaktørene og andre kan gjennomføre julebord, konserter og førjulsaktiviteter som planlagt i år i Lofoten. En ny sesong med restriksjoner og avlysninger hadde vært katastrofal for mange aktører – en faktor man ikke kan utelate i vurderingene som gjøres nå som de fleste i den voksne delen av befolkningen er vaksinerte. Vi gleder oss med alle som kan holde dørene åpne, og håper folk benytter seg av mulighetene innenfor de rammene og rådene som nå gjelder.

Det store paradokset oppstår imidlertid når Vågan Næringsforening velger å nedskalere den tradisjonsrike julegrantenningen i Svolvær. Styret i foreninga har besluttet at arrangementet skal gjennomføres, men i forenklet versjon, skrev de i en pressemelding forrige uke.

– Dette innebærer at det dessverre ikke vil bli utdelt gaver fra nissen og hjelperne hans. Det vil heller ikke bli taler, musikk, eller at vi går rundt juletreet og synger julen inn. Begrunnelsen for disse tiltakene er at det vil generere uønsket nærkontakt, noe som vil øke risikoen for smitte blant store og små, uttalte daglig leder Espen Berg Knutsen.

Tiltaket rammer dessverre de yngste, og er dermed i strid med hva vi oppfatter har vært kommunisert både fra nasjonale myndigheter og lokalt; at man i minst mulig grad skal ramme aktiviteter for barn og unge med nasjonale og lokale tiltak og begrensninger. Det blir unektelig rart at voksne kan kose seg innendørs på julebord hos hotellene og restaurantene rundt torget i Svolvær uten inngripende restriksjoner, mens et utendørs arrangement for barn på torget må begrenses så kraftig.

Vi registrerer da også at innbyggerforeningen i Kabelvåg, som også har tradisjon for storslått julegrantenning, velger å kjøre sitt arrangement som planlagt.

– Dette er et arrangement som mange barn gleder seg til og da mener vi at vi skal prøve å legge til rette for å få det gjennomført, skriver arrangøren på sin Facebook-side, hvor de tar forbehold om endringer dersom smittesituasjonen endrer seg dramatisk.

Vi er ikke i tvil om at nedskaleringen til Vågan Næringsforening er gjort i beste mening

Lofotposten

Gudene skal vite at det ikke har vært enkelt å navigere i påbud, tiltak, anbefalinger og forbud knyttet til korona, siden den første smittebølgen slo inn over Norge i mars 2020. Vi er ikke i tvil om at nedskaleringen til Vågan Næringsforening er gjort i beste mening med bakgrunn i smittebølgen vi har opplevd i høst, og kan skjønne at foreningen kjenner på ansvaret man har som arrangør. Men avgjørelsen som er tatt synes vi ikke ser ut til å være i tråd med hva myndighetene eller kommuneoverlegen anbefaler nå.

Vi antar det er for seint å gjøre noe med dette arrangementet konkret, til det kommer vel helga litt for raskt. Men vi håper arrangørene rundt om i Lofoten går noen ekstra runde før de avlyser arrangementer som barn og unge har gledet seg til nå i førjulstida. Vi håper på mange fine arrangementer i adventa, det har de yngste fortjent.