For sjette gang skulle Forskerfabrikken holde sommerskole i Svolvær og på Leknes i august. Målsettingen er å vise at naturvitenskap kan være skikkelig gøy. Deltakerne på Sommerlab får derfor utføre eksperimenter med helt ekte forskerutstyr.

Men i koronaåret 2020 skulle det ikke være like lett å rekruttere barna til årets lab, slik det har vært tidligere år.

Målgruppen er for øvrig barn som begynner i 5. til 7. klasse til høsten, sier prosjektleder Kristin Hegna i Forskerfabrikken på telefon fra Oslo fredag 24. juli.

Svolvær/Leknes

– Vi har dessverre hatt for liten interesse i Svolvær i år til at det lot seg gjøre å arrangere dette i uke 32, men de barna som var interesserte i Vågan vil kunne delta på Leknes uka etter, sier Hegna.

Hun viser til at det er noen ledige plasser, og de som fortsatt er interesserte kan sjekke ut siden for påmelding, som er på nett: https://www.forskerfabrikken.no/pamelding/sommerskole/

– Vi prøvde alt for også å få i gang et tilbud i Svolvær, men det var for få påmeldte til at det lot seg gjøre.

Teori til praksis

I år har Sommerlab nytt innhold som fokuserer på miljø, bærekraft og teknologi. Barna skal få teste teori ut i praksis ved å bygge sin egen solcellebil, teste ut ulike metoder for å rense vann, og bygge elektriske maskiner av resirkulert emballasje. Alle aktiviteter er bygget rundt målene i fagfornyelsen og FNs bærekraftsmål om rent vann, ren energi og ansvarlig forbruk og produksjon.

Kurslederen

På hvert av kursene er det kursleders oppgave er å introdusere barna for naturvitenskapens spennende verden. Mange av Forskerfabrikkens kursledere er realfags- eller pedagogikkstudenter som ønsker givende og relevant arbeidserfaring.

– Jeg har jobbet med barn tidligere og ville bli kursleder i Svolvær og Leknes for å få trivelig og relevant arbeidserfaring. Sommerlab som tilbud er en kjempeflott måte å få barn interessert i realfag – noe jeg ser er viktig for framtiden, forklarer kursleder Ruben Hansen fra Fygle, som til høsten selv skal ta mastergrad i organisk kjemi og biokjemi.

Trygge sommerskoler

Forskerfabrikken har satt seg grundig inn i alle retningslinjer for smittevern i forbindelse med Covid-19. Barna skal blant annet få utdelt eget utstyr. Det viktigste for Forskerfabrikken er å gi barna en morsom og lærerik opplevelse, samtidig som barna kommer friske og sunne hjem igjen. Sommerskoletilbudet i Lofoten støttes av Lofotkraft og Samfunnsløftet SpareBank 1 Nord-Norge.

Sommerlab har egen nettside, som barna kan sjekke ut: www.sommerlab.no er nettadressen.