Gå til sidens hovedinnhold

Det er fullstendig galskap å ta bort muligheten for å utdanne seg som fisker i Lofoten

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor skal naturbruk og fiske- og fangst på vest-Vågøy legges ned? Det er den eneste naturbruk og fiske- og fangst linjen i Lofoten, og Lofoten er kjent for fiskeri, spesielt skreifiske både på innersiden og yttersiden om vinteren. Det er fullstendig galskap sier nå jeg, at politikerne skal ta bort muligheten for å utdanne seg som fisker i Lofoten, øygruppa som representerer ett eneste stort fiskefelt.

Fiskeri har i flere århundrer vært en del av det norske samfunn Nord. Fiskeri var Norges fortid, er Norges nåtid, og kommer trolig til å være Norges fremtid! Fiskeri er et av yrkene Norge tjener mest penger på, så hvorfor tenker dere i det hele tatt på å legge ned naturbruk og fiske- og fangst på Vestvågøy, som også er den eneste fiskeriutdanninga i Lofoten.

Vi som er elever på fiskerifag går to år skole og deretter går de fleste ut i lærlingtid på to år etter dette. Da begynner vi allerede å betale inn penger (skatt) til kommunen/staten. Etter dette er det fast arbeidsplass med 100% lønn. Vi blir skattebetalere tidlig i livet!

Politikerne mener at elevene burde søke studiespesialisering, for å spare penger. Å gå studiespesialisering for senere å sitte på kontor er det stikk motsatte av det vi vil. Om vi var tvungne til å gå studie, -tror dere da at det arbeidet vi gjør i fremtiden blir bra? Det tror ikke jeg. Vi er ikke motivert til å sitte framfor en dataskjerm hver dag. På studiespesialisering, må de gå først 3 år skole, deretter må de gå universitet for å få utdanningen de vil. På universitet må de ta opp lån for å få stipend til boplass og skolerelaterte ting. Hvor lang tid man må studere på universitet varierer fra hva man skal utdanne seg som, men alt fra 2-8 år. La oss si man skal studere i 2 år, da er det allerede 5 år skole, uten inntekt og uten skatteinnbetaling, (med mindre man har jobb utenom). Hvis man går yrkesfaglig er det fire år skole og to av de fire årene er med inntekt, uten noe lån man må betale tilbake. Og hvis vi ser på listen over hvem som har mest penger i Norge, så er alle på topp-5 rederi-eiere eller oppdrettere, altså de er innen fiskerinæringen. Ser man på resten av listen er det for det meste fortsatt flest redere på toppen.

Nei! De pengene dere bruker på oss elever jobber vi oss opp til å betale tilbake på få år, mens de som går studiespesialisering bruker mye lengre tid på å betale tilbake pengene. Det er på grunn av de går lengre skole, har studielån og helt ærlig, er det trolig veldig få som tjener like godt som en fisker nå til dags!

Dere kan prøve å legge ned linjene på Gravdal, men på lang sikt vil dere trolig finne ut av at det var en tabbe.

Kommentarer til denne saken