Gå til sidens hovedinnhold

Det er nødvendig å ha tiltro til at politiet kan følge opp alvorlige hendelser og reagere når det trengs

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I de mest hektiske ukene i fellesferien har ledelsen i Vågan kommune ropt et klart og tydelig varsku om behovet for økt bemanning i politiet i Lofoten.

Bekymringen fra ordfører Frank Johnsen og kommunedirektøren rundt at politiet har færre på jobb om sommeren er betimelig. Spesielt når kommunen selv øker egen beredskap.

Innbyggertallet øker kraftig i sommersesongen i Lofoten hvert eneste år. I år har dette blitt ekstra merkbart med langt flere norske turister som reiser med egen bil - og med tilsynelatende flere tilfeller av bråk og uro.

I sommer har festing, bråk og hærverk i Henningsvær fått en del fokus. Dersom innbyggerne opplever utrygghet og problemer med å få tak i politiet - eller at de opplever å ikke bli fulgt opp, er det alvorlig.

Det kan verken politiet eller landet være bekjent av.

Fra Vågan er også budskapet at politiet styrker bemanningen andre steder med mange turister, mens det motsatte skjer her. Det er en situasjon vi ikke kan leve med på sikt.

– Vi har inntrykk av at noen av dem som ville reist til Ayia Napa, nå har kommet hit, sa Frank Johnsen til VG da saken havnet i riksmedia.

Litt satt på spissen selvsagt, men det illustrerer også at Lofoten er sted som er populært for mange. Ikke minst synliggjør det frustrasjonen i saken.

I dag møter politiet Vågan kommune for å diskutere utfordringene. Det er bra. Men det må også føre til tiltak.

Visepolitimester Arne Hammer i Nordland politidistrikt uttalte før helga at politiet gjør det ytterste de kan - det er det ingen grunn til å tvile på. Dette handler om å ha flere til å gjøre sitt ytterste i en svært travel periode.

Den økte biltrafikken har ført til enda mer fokus på ulovlig parkering i sommer. Vestvågøy-ordfører Remi Solberg trekker frem trafikale utfordringer som et problem når han støtter opp om kritikken fra Vågan.

Her har utvilsomt kommunene også et ansvar for gode løsninger for både parkering og tilrettelegging, men det er nødvendig å ha tiltro til at politiet kan følge opp alvorlige hendelser og reagere når det trengs. Da er det viktig at signalene fra Lofoten lyttes til.

Lofoten kan ikke både promoteres som et av de store turistmålene i Norge, og verden forøvrig, uten at det følger med på lasset nok beredskap. Også når det gjelder folk på jobb i politiet.

Kommentarer til denne saken