Det er svært gledelig at et lokalt selskap med base i Lofoten bidrar til at viktig medisinsk forskning tar steg

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fredag ankommer en delegasjon av prominente personer for å delta i nedleggelsen av grunnsteinen til Leknes-selskapet STIM AS sitt nye hovedkvarter i Storeideøya. Selve nedleggelsen skal statsminister Erna Solberg stå for. Med seg har hun fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen. Også administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Ole Erik Almlid, tar turen til Vestvågøy.

Hvorfor en topptung delegasjon med landets statsminister i spissen tar turen til Lofoten handler ikke bare om å markere at selskapet skal sette opp sitt eget bygg. Ut fra programmet handler det kanskje mest om at Vestvågøy har et selskap som jobber med forskning og utvikling som angår nasjonale og internasjonale mål når det gjelder medisinsk forskning.

Fra Leknes havn skal deltakerne fraktes med båt til Bø i Vesterålen. Underveis samles et panel av fagfolk fra Helse-Norge for å diskutere om bakteriofagene kan bli et viktig verktøy i kampen mot antibiotika resistente bakterier. De færreste kjenner trolig til hva bakteriofager er. Slik forklarer forsker Mariann Dønnum: «Bakteriofager er virus som infiserer og dreper bakterier. De forekommer naturlig overalt: i maten, i kroppen, i havet».

Blant forskerne er det stor tro på at dette viruset kan være banebrytende for å knekke antibiotikaresistente bakterier. Her kommer STIMs arbeid fra 2010 inn. STIM har egen forskningsavdeling samlokalisert med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, som ifølge fagmiljøet står bak flere viktige innovasjoner, blant annet med et banebrytende arbeid med bruk av bakteriofager for å kontrollere uønskede bakterier i oppdrettsnæringen, som et alternativ til antibiotika.

– Forskning og utvikling av bakteriofager er et satsingsområde for STIM. Teknologien kan være banebrytende i kampen mot antibiotikaresistens globalt både innen fiske- og dyrehelse, men også for mennesker, skriver direktør Jim-Roger Nordly i programmet.

Norges mål fra 2012 var å redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent i 2020. Nå ligger det an til 35 prosent. Ifølge forskerne er antibiotikaresistens er en av de største truslene mot global helse for både mennesker og dyr. Ti millioner mennesker kan komme til å dø hvert år som følge av antibiotikaresistens i 2050. Europeiske helsemyndigheter anslår at 33.000 mennesker allerede dør årlig som følge av antibiotikaresistens. Bakteriofager kan være en av løsningene på dette globale problemet.

Det er svært gledelig at et lokalt selskap med base i Lofoten bidrar til at viktig medisinsk forskning tar steg. Med utgangspunkt i oppdrettsnæringens tidligere utfordringer knyttet til omfattende bruk av antibiotika, har STIM gått videre til å bruke forskningen innen humanmedisin.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags