Gå til sidens hovedinnhold

Det går mot lysere tider

Årets mørkeste dag er rett rundt hjørnet, men rundt mange hjem er det lyst som dagen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

På søndag forsvinner sola i havet, for å være borte fra Lofoten i en hel måne. Vi går inn i ei tid, som for mange føles mørk og tung. Lite lys påvirker livskvaliteten for mange. Noen opplever vinterdepresjon, mens andre opplever humørsvingninger og et større behov for søvn. Forskning viser at det bare skal til små mengder med dagslys, for å forbedre livskvaliteten for disse.

Om det er dette som gjør at folk i Lofoten har tømt butikkene for lyslenker de siste ukene, skal jeg ikke spekulere i. Men faktum er at flere og flere føler et behov for å lyse opp i hverdagen, ved å ramme inn både hus og hytte - ja til og med sparker og traktorer - med lyslenker.

For bare noen få år siden var dette noe som begrenset seg til noen få hus i Lofoten. Da var det vanlig å legge søndagsturen sin forbi disse husene, for å se hvordan årets julehus tok seg ut. I dag er det amerikanske tilstander i de fleste nabolag.

Siden nedstengingen av landet tidligere i vår, har 2020 vært et mørkt kapittel i manges liv. Sommerferien ble "redusert" til norgesferie, festivaler ble avlyst, fotballen opplevde å bli lagt død. Noen har mistet sine kjære til koronaen, og andre sliter med å takle hjemmekontor og karanteneregler. Men uansett hvor mørkt det kan se ut, er vi nordlendinger vant til "å stå han av".

Norgesferien ga oss muligheten til å bli kjent med landet vårt, noe som igjen førte til at mange også neste sommer skal på bilferie i sitt nærmeste ferieland. At kun de to øverste divisjonene fikk konkurrere på fotballbanen i år har vært blytungt for de som spiller fotball på lavere nivåer. Men da kan vi glede oss over at Bodø/Glimt ble seriemestere i eliteserien, som det første nordnorske laget i historien, som igjen førte til at selv mor droppet Netflix, og benket seg foran tv-skjermen for å se fotball.

Det er kanskje ikke like overraskende at folk "gikk bananas", da noen slengte ut forslaget om at vi skulle begynne å pynte til jul allerede i midten av november. Responsen var formidabel.

Og bra er jo det. For om man skal ut å gå en kveldstur i disse tider, er man avhengige av å ha med seg lys for å se hvor man er. Det vanlige fenomenet med at gatelysene lyser om kapp med sola på sommeren, mens de er mørklagte i vinterhalvåret ser ut til å slå til også i år. Uten hodelykter, julegater og lyspyntete hus og hager, hadde nok selv lofotingene sett mørkt på livet.

Bedre blir ikke, når det fra 1. juli neste år forsvinner et statlig krav om at bygg skal plasseres slik at det tas hensyn til solforhold. Ansvaret for dette flyttes da over til kommunene, som skal ta hensyn til dette gjennom plan og bygningsloven.

Den sier: «Ethvert tiltak etter kapittel 20 skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering.» (§ 29.2).

Dette er ikke godt nok for kritikerne, som frykter at kapitalsterke investorer og byggherrer vil klare å betale seg ut av disse hensyn, når fattige kommuner skal ta avgjørelsene. Vi vet jo alle hvordan rikinger forsøker seg med økonomiske lokkemidler, også i Lofoten. I noen tilfeller resulterer det til og med i synlige bevis.

La oss krysse fingrene for at kommunal armod står for fall, og at gatelysene igjen skal lyse opp vintermørke gater, og at sola fortsatt skal få skinne inn igjennom stuevinduer og på balkonger. I mellomtiden får vi glede oss over folks iver etter å ha det mest opplyste julehuset i nabolaget sitt.

"Alt blir bra", som barn over hele landet skrev på ark og hengte i vinduene under perioden med hjemmeskole, da koronapandemien traff landet og det så som mørkest ut. Om to uker snur sola, og forskerne har klart å dyrke fram koronavaksiner.

Det går mot lysere tider!

Kommentarer til denne saken