Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for svært kraftige vindkast over 40 m/s for Nordland lørdag.

– Det ventes en alvorlig situasjon, også med høye bølger inn mot kysten, skriver Hovedredningssentralen (HRS).

14 meter høye bølger

Fra natt til lørdag vil det blåse sørvest og vestlig vind, med lokalt kraftige vindkast opp mot 40 meter i sekundet. Det er også ventet høye bølger inn mot land. Bølgehøyden kan komme opp i 14 meter.

Meteorologisk institutt anbefaler å sikre alle løse gjenstander og unngå ferdsel på utsatte steder.

– Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Behov for beredskap skal vurderes forløpende av beredskapsaktører, heter det i meldingen.

Det er ventet at bruer kan bli stengt, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Vinden kan også føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Strømforsyningen kan også bli påvirket.

Fakta oransje faregrad

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader. Oransje farevarsel sendes ut når konsekvensene vil bli omfattende for mange mennesker.

  • Været kan føre til alvorlige skader
  • Reell fare for at liv og verdier kan gå tapt
  • Veier kan bli stengt
  • Avganger med båt, fly og annen transport blir kansellert

Du må være forberedt på alvorlige konsekvenser, og bør vurdere om det er trygt å gjøre det du hadde planlagt i områdene som er berørt av oransje farevarsel.

Kilde: Yr.no