– Strand- og kystryddeengasjementet i Lofoten øker fortsatt, kan Clean Up Lofoten fortelle.
I 2018 var det 165 ryddeaksjoner i Lofoten. Til sammen 1 404 deltakere har ryddet nesten 21 mil kystlinje. De samlet omtrent 40.000 kg marint avfall. Vektrekorden ble satt i 2016, og er på 43,8 tonn.
– Det er kjempebra at det er fokus på at avfall ikke havner på avveie. Jeg må klype meg i armen og blir faktisk rørt av innsatsen som er lagt ned. Det gir håp, og det trenger vi vel alle å ha, sier informasjons- og kvalitetsleder i LAS, Monica Kleffelgård Hartviksen.
Fiskeri
Det er bedrifter som er den største kilden ifølge det registrerte avfallet. Deretter er det husholdningsrelatert avfall, avfall fra folk «på farten» som f.eks. take-away-emballasje og «annet».
– Noe avfall havner i naturen på grunn av systemer som ikke er gode nok, men uhell, slitasje og vær står også for en del, sier Kleffelgård Hartviksen.
Omtrent 30 % av registrert avfall er fiskerirelatert. Det meste av dette er tau.
– Avfall fra fiskeri har vært stabilt over lengre tid. Noe er mistet, noe er kastet, så vet vi ikke hvor mye som er historisk avfall. Det er viktig at aktører som utfører dette arbeidet sikrer at avfallet ikke kommer på avveie, mener hun.
Korte tau er det som topper listen over alt innsamlet avfall. Like etter følger isopor.
– Isopor kan komme fra flere bruksområder, det er vanskelig å si en kilde. Det kan komme fra bygg- og anleggsaktivitet, oppdrett, fiskeri og/eller er benyttet som flyteelement på brygger, med mer. Det vi ser er at vi finner mye isopor på Innersida, og særlig i Vågan, sier informasjons- og kvalitetslederen, som undres på om forrige vinters vær med sørøstlig vind, har noe å si for akkurat dette funnet.
Flere dekk
Bomullspinner har beveget seg syv plasser opp på lista og ligger i 2018 på 16. plass.
– De tar jo gjerne veien gjennom toalettet. Mange tenker kanskje ikke over det, men det er bare kroppens avfall og dopapir som skal i do, sier Kleffelgård Hartviksen.
Det er en nedgang i registrerte flasker. De fleste av disse fanges opp på yttersida, og har utenlandsk design. Funn av snusbokser har derimot gått opp. Det er registrert 335 flere bokser enn året før. Matemballasje utgjør 58 % av avfallet fra husholdningene.
I tillegg registrerer Kleffelgård Hartviksen at innsamling av dekk øker. I 2018 ble det ryddet 133 dekk.
– Det synes jeg er rart. Ettersom dekk uten felg er gratis å levere til dekkforhandlereller til kilospris hos oss. De trenger ikke havne på avveie. På en annen side kan økningen skyldes at folk har ryddet mer, sier hun.
Meld fra
– Vi får tilbakemelding fra folk om at arbeidet vi gjør har ført til en renere natur. I 2018 syntes jeg det så ryddigere ut langs veiene våre. Det kan være at kampanjen til NRK hadde ringvirkninger og folk ryddet mer. Vi i Clean Up Lofoten gleder oss til 2019 og håper mange er med å rydder, sier Kleffelgård Hartviksen og legger til at de ønsker tips om vor det er ryddet lite eller mye.
– Da kan vi få et totalbilde av alt, så vet vi mer hvilken del av kystlinjen som det er behov for å rydde, samtidig som at vi kan tipse ryddere om steder hvor det er behov for rydding.