Forbrukerrådet venter henvendelser fra flypassasjerer som lurer på hvordan de skal forholde seg når flyreiser går i vasken på grunn av streik og har derfor laget en oversikt som kan være nyttig å kjenne til.

Det første rådet fra Forbrukerrådet er at du ikke avbestiller reisen selv, hvis du får nyss i at avgangen kan bli berørt av streiken. Ved å avbestille selv, har du nemlig ikke krav på refusjon.

Reiseforsikringen dekker ikke tap som følge av streik, og dermed er det ifølge Forbrukerrådet tre valg for deg om flyet blir innstilt eller forsinket i mer enn fem timer på grunn av streik.

– Du har krav på ombooking snarest mulig, ombooking til et senere tidspunkt, eller pengene tilbake for reisen, forteller Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Han tipper det kan bli vanskelig å få booket om billettene hvis mange avganger er rammet og mange er på reisefot. Blir du stående på flyplassen i påvente av ny reise, skal flyselskapet sørge for mat og drikke, og eventuelt hotellopphold.

Om du får booket om eller får pengene tilbake, har du i tillegg krav på erstatning.

– Hvor mye du har krav på varierer på bakgrunn av standardiserte satser. Det høres kanskje litt komplisert ut, men vi i Forbrukerrådet har laget en flykalkulator som enkelt regner ut hva du har krav på, og loser deg gjennom prosessen med å søke om refusjon, forteller Iversen.

Disse rettighetene gjelder i og fra EØS-land.

For en innstilt reise fra Leknes til Bodø vil du ifølge Forbrukerrådets kalkulator har krav på opptil 250 euro i kompensasjon avhengig av når du fikk vite om kansellering og ny avgangs- og ankomsttid.

For en innstilt reise fra Bodø til Oslo vil du ha krav på opptil 250 euro i kompensasjon. 250 euro tilsvarer 2.600 kroner etter valutaprisen 20. juni.

Gjelder reisen gjennomgående fra Leknes til Oslo er det samme, fordi reisen kommer under grensen for 1.500 kilometer.

Om det er sydenturen fra Evenes til Kreta som kanselleres, er reisen over 3.500 kilometer og kompensasjonsbeløpet er 400 euro, altså drøye 4.000 kroner.