– Vi ønsker at folk skal sjekke når passet sitt går ut på dato. Det er lurt å gjøre dette i god tid før ferien, om det er påsken eller sommeren. Det er trasig om ferien går i vasken, sier politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira.

Fornyelse av pass gjøres i Lofoten på Svolvær politistasjon. Per nå er det drop-in timer som gjelder. Åpningstidene er onsdag og fredag fra 09.00 til 14.30.

Til våren gjøres det to endringer som er verdt å merke seg for dem som skal ut å reise.

Endringer

Før sommeren innføres det timebestilling på nett. Drop-in funksjonen vil da falle bort.

– Vi vil innføre bestilling av time på nett i mai. De som møter opp uten bestilling vil da bli avvist og sendt hjem. Man må booke time for å fornye pass, sier Finstad-Steira.

I Svolvær vil de holde en passkiosk åpen om gangen. Målsettingen er å utstede fire pass i timen.

I mars vil det i ei uke ikke være mulig å fornye pass i Lofoten.

– Lofoten og Svolvær politistasjon skal få nye passkiosker. Dette skjer i slutten av mars, i uke 13. Da foregår det også opplæring av personell. Folk må merke seg at vi ikke utsteder pass denne uka, sier han.

Strengt med nødpass

Politistasjonssjefen ber innstendig om at folk sjekker passene sine. 

– Man kan også planlegge å fornye passet sitt et annet sted, om man er på reise. Man kan fornye pass på Sortland, eller man kan booke seg time i Bodø, forteller Finstad-Steira.

Når det gjelder nødpass er det særlig strenge regler.

– Reglene for nødpass vil bli strengere. Det kan bli slik at man må til Bodø for å få nødpass. De som kommer til oss dagen før de skal reise, må regne med at de ikke får nødpass, sier han og legger til:

– Personellet i passkiosken kan oppleve at folk blir sinte. Vi vil yte service, men det er strenge regler for pass.