Dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit er i disse dager i Digermulen i Lofoten. Det skal dreie seg om et besøk uten offisielt program.

Kongeskipet "Norge" ankret opp utenfor Digermulen onsdag. Dronningen har tidligere vært i området for å gå fjellturer.

Det var knyttet stor interesse til H.M. Sonjas kunstutstilling «Bergtatt» som åpnet om ettermiddagen 23. juni på Jennestad i Vesterålen.

– For oss er det selvsagt stort at Dronningen kommer hit til Jennestad og kaster glans over sin egen utstilling, sier gallerieier Kåre-Bjørn Kongsnes til Lofotposten.

Det er første gang at en separatutstilling åpnes nord for Mjøsa med kunstverk av Dronningen. Utstillingen, som åpnes av professor Gunnar Danbolt, består av nærmere 50 ulike kunstverk; grafiske trykk og vakre keramiske arbeider.

– Dronningen har sin kunstfaglige utdannelse fra Frankrike. Dessuten er hun levende interessert i alt som knyttes til kunst. Det er verdifullt for oss, sier Kongsnes.

Hvilke kunstnere har hatt utstilling hos deg?

– Det er mange. Blant disse finner vi Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, Vibeke Slyngstad, Frank Bruner og Lars Elling, sier gallerieieren.

NRK er i gang med å lage et kunstprogram om Dronningen. Opptakene blir gjort gjennom ett år, og skal vises i 2016 – blant annet med innslag fra Jennestad, like nordvest for Sortland.

Sommerutstillingen «Arcadia» med Even Richardson ble åpnet lørdag i Galleri Ariblå i Kulturfabrikken Sortland. Også her er det Kåre-Bjørn Kongsnes og Galleri Jennestad som står bak.

Richardson var elev av Odd Nerdrum 1981-1983 på den tida da Nerdrum bare hadde en elev om gangen.