Nordlys: I lys av de siste dagers mye omtalte sak hvor en 1-åring fikk i seg en giftig plante og måtte på legevakten, tok Nordlys turen til botanisk hage.

Gartner, Kristian Nyvoll, sa seg villig til å vise Nordlys rundt i botanisk hage som har 4000 forskjellige arter.

– Det er en del giftige planter i naturen og i hagene våre. Noen har vi til og med dyrket siden vikingtid og middelalderen. Noen er mer giftige enn andre, men alle jeg skal vise i dag er ikke bra i store mengder, forteller Nyvoll.

Se listen nederst i saken.

Større risikoer

I tillegg til blomster og «planter» er også bærene som noen av plantene får av den giftige sorten.

– Det skal egentlig mye til for at små unger tygger på planter. Bær er kanskje heller den største risikoen, for det er slettes ikke alle bær som skal spises, sier han.

Istedenfor å være overhysteriske med barna har gartneren en filosofi på hvordan man bør håndtere tematikken.

– De små barna bør man være påpasselige med rundt planter, de litt større barna burde man lære hva slags planter man ikke skal smake på, for eksempel gule smørblomster.

– Flere planter er giftige, men man bør være mye mer forsiktig når det kommer til sopp, sier Nyvoll.

Giftige planter

Her følger en liste over planter som er vanlige enten i naturen i Nord-Norge, eller som er vanlige hageplanter- og blomster.:

Storhjelm: – Storhjelm var vel den planten som ble mye omtalt i saken med ettåringen som måtte på legevakta. Det er en ganske vanlige hageblomst, men altså ganske giftig.

Akeleie: – Dette er akeleie. En kompis av meg sin hund spiste av denne planten, og den svevde mellom liv og død en stund. På engelsk kalles den «Wolfbane», fordi den skal ha drept ulver, forteller Nyvoll.

Storkonvall: – Denne planten er giftig og får bær som også er giftige, sier han.

Liljekonvall: – Denne har hvite blomster og lukter helt nydelig. Denne er blitt mer populær de siste årene, og forveksles ofte med Ramsløk.

Hegg: – Heggefrøene inneholder blåsyre, eller cyanid som det også kalles. Den er en slektning til moreller og kirsebær, der steinene også inneholder blåsyre, sier han.

Barlind: – Barlindens frø er farlige, blant annet for hester. Den plantes nordpå og vokser vil sørpå, forteller Nyvoll.

Smørblomst: – Smørblomsten er de fleste kjente med. Den er også giftig, og en del av Soleie-familien, sier han.

Firblad: – Denne har store og glinsende bær – som er giftige.

Nyserot.

Trollbær: – Plantene får klaser av svarte og glinsende bær. Også disse er i den nevnte Soleie-familien, sier han.

Ballblom.

Revebjelle.

– Blomstrer med røde og gule blomster som dufter helt nydelig og er rike på nektar. Bærene er fristende men smaker helt jævlig. Dette er en helt vanlige hageplanter, men også svakt giftige, forteller gartneren.

Les også

Tone har lagd bedrift av en livslang hobby: -Det er nå eller aldri