Gå til sidens hovedinnhold

Dra til sjøs, nordnorsk ungdom!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange kjenner den norske sjømannens stolte historie og tror at det er et ferdigskrevet kapittel. Men det stemmer ikke, langt derifra. Nå ber vi nordnorsk ungdom som om kort tid skal velge videregående opplæring om å velge maritime fag og dra til sjøs.

I fjor var det ingen bransjer som vokste mer enn maritim og offshore blant stillingsutlysningene på Finn.no. Stillingsutlysningene for maritim næring steg mest, med en vekst på 51 prosent i 2019, ifølge Finn.nos årlige jobbrapport.

Sysselsettingen er altså på ny i vekst. For kun få år siden førte oljekrisen til skip i opplag, permitteringer og oppsigelser for de norske selskapene innen den maritime næringen. Nå ser det omsider bedre ut for rederiene. Kontrakter signeres, offshoreredere ansetter igjen og mange skip tas ut av opplag.

Rederiene skriker i år etter lærlinger, og opplæringskontorene estimerer at næringen vil mangle ca. 100 lærlinger. For få har søkt på maritime fag på videregående de siste årene, slik at det nå er stor mangel på kandidater.

I Nordland har vi maritime fag på Sandessjøen, Bodin og Vest-Lofoten videregående skoler. I Troms og Finnmark finner du maritime fag på Ishavsbyen og Nordkapp videregående skoler. Hvis du velger VG1 Teknikk og industriell produksjon kan du gå videre på VG2 Maritime fag. Hvis du velger VG1 Elektrofag kan du gå videre på Vg2 Elenergi og VG3 Maritim elektriker.

Maritim næring er fortsatt stor i Norge, og tallet på ansatte nærmer seg 90.000. Til sammenlikning har sjømat, en annen havnæring, ca. 30.000 ansatte.

Maritim næring er også mer enn et liv på havet. Det finnes tusenvis av mennesker som jobber med maritime oppgaver fra land, som for eksempel verftsarbeidere, skipsmeglere eller skipsdesignere. Er du landkrabbe kan du fortsatt velge havet som arbeidsplass. Vi trenger nemlig dyktige hender og kloke hoder også til alle våre landbaserte bedrifter.

Med en maritim utdanning får ungdommen store utviklingsmuligheter, og vil kunne være med på å løse klimautfordringen. Norge har tatt globalt lederskap i utviklingen av grønn teknologi for en bærekraftig maritim næring. Nå trenger vi ungdom til å bygge, utvikle og seile miljøvennlige fremtidens skip.

Vi anbefaler ungdom, rådgivere, foreldre og besteforeldre å gå inn på www.maritimkarriere.no for å sjekke yrkes- og utdanningsmulighetene innen maritim næring.

Frem til det store valget skal gjøres 1. mars har vi en klar oppfordring til ungdommen: Dra til sjøs!

Kommentarer til denne saken