(Avisa Nordland:) Daglig kommer det inn meldinger til forsikringsselskapene, om fuktskader i norske hjem. Å spare på strømmen ved å stenge ventilasjonen er ikke lurt, advarer fagfolk.

Det kommer fra i en pressemelding fra nyhetsbyrået Newswire for Norsk Hussopp Forsikring.

Dekkes ikke av forsikringen

På grunn av de høye strømprisene er det en gjennomgående trend at folk prøver å holde på varmen ved å droppe å lufte. Det kan virke mot sin hensikt.

– Dårlig utluftning om vinteren fører til at fuktighet fra vår pust, dusjing, koking og klestørk stenges inne i huset. Det gir fuktige overflater, som gir grobunn for svertesopp, muggsopp og andre fuktrelaterte problemer, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring i pressemeldingen.

– Mugg- og svertesopp dekkes ikke av forsikringer, fordi skadevirkningene er individuelle og vanskelig å definere. Derfor er det viktig at man gjør tiltak for å forebygge det, fortsetter han

– Flytt møblene fra veggen

Også Johan Roland i skadetakseringsfirmaet Nestor Takst AS kan er klar på at dette er et utviklende problem.

– Vi får inn flere meldinger om fuktskader hver eneste uke. Folk vet ikke hvor viktig det er å kvitte seg med fuktighet innendørs. Noen tenker nok bare at de skal spare på strømmen, sier den daglige lederen.

Typiske kjennetegn på fuktskader er blant annet misfarging og små svarte prikker bak større møbler, som seng og skap. Slike type skader rammer ofte soverommet spesielt.

– Flytt møblene minst ti centimeter ut fra ytterveggen. Da får du luftsirkulasjon og høyere temperatur på veggen, sier Roland i pressemeldingen.

Slik unngår du fuktskader:

  • Luft ut ofte.
  • Bruk ventilasjonsvifte når du lager mat.
  • Bruk vifte på badet når du dusjer.
  • Tørk tøy på badet eller der det er best avtrekk.
  • Plasser minst mulig møbler mot yttervegger.
  • Fyr i peisen

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring