Gå til sidens hovedinnhold

Dugnaden er ikke avlyst

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er knapt til å tro at Lofoten har vært feriemål for haugevis av nordmenn, og noen utlendinger, i sommer, uten å få et smitteutbrudd av korona. I det minste ikke et noen har fått med seg.

Det handler om at tiltakene har fungert, men ærlig talt har vi hatt mest flaks. En smitta person på torget i Svolvær, i trappa til Reinebringen eller mellom teltene i Henningsvær kunne gitt helt andre overskrifter.

Det kunne fort ha kommet ut av kontroll. Alle har vi sett og følt på at folk sto for tett mange steder. Indre Østfold kommune kunne like gjerne vært her. Det bør være et kraftig varsko foran høsten og sensommeren.

Flere steder i landet er en ny smittebølge over oss. Det er alarmerende. Stadig flere tilfeller, strenge restriksjoner innføres eller vurderes, fortvilte rop om å unngå store fester – og reell uro for at hele landet må stenge delvis ned igjen.

Det kommer til å bli mye mer krevende med nye runder med hjemmeskole og hjemmekontor. Det er det ingen hjemmefester verdt. Politiet lokalt har ikke hatt store fester å hanskes med i Lofoten i helga, det er positivt.

Det var likevel ingen koronasmitte på cruiseskipet «Sea Dream 1» etter anløpene for en drøy ukes tid siden. Mange passasjerer fra skipet var i land flere steder i Lofoten, covid-19 om bord ville skapt en vanskelig situasjon.

Skandalen rundt Hurtigruten er svært alvorlig. Den kunne også ha skjedd her, Lofoten er en destinasjon for både Hurtigrutens og mange andre rederiers cruiseskip. Vi har også fire ordinære anløp av hurtigruteskip i rute hver eneste dag hele året, med både turister og lokale passasjerer ombord.

Selv for en by som Tromsø har dette vært krevende. Det er tankevekkende for våre små lokalsamfunn.

I noen hektiske uker har handel og reiseliv fått sårt tiltrengt omsetning fra norske turister med stor kjøpekraft. Samtidig har vi unngått smitte i butikker og på restauranter. Det er farlig hvis det gir for lave skuldre.

Nå er det litt stillere i gatene – utsiktene til en normal høst med konferanser og tusenvis av julebordgjester er ikke de største. Uteblir alle disse gjestene i en by som Svolvær svekkes også tilbudet til lokalbefolkningen.

Balansen mellom å åpne samfunnet og grenser delvis, for å få hjulene i gang igjen, og å holde smitten nede er krevende. Det har de siste ukene vist med all mulig tydelighet. Det krever at myndighetene treffer – og at alle følger reglene.

En pandemi tar heller ikke ferie. Derfor har fortsatt alle et ansvar å bidra til å ikke spre smitte – uansett om man bor på Ballstad eller i Bærum.

En smittefri sommer fritar oss ikke fra å holde avstand og følge smittevernet. Det er nå vi må unngå et nytt 12. mars.

Dugnaden er ikke over.

I etterkant av at denne lederen ble skrevet er det klart at det nå er to bekreftede tilfeller av covid-19 i Lofoten.

Kommentarer til denne saken