Andre Starkenberg jobber som fiskeguide hos Nordic Sea Angling AB på Å. Tirsdag var han ute med en gjeng med svenske turistfiskere og de fikk en sjeldent opplevelse. De lå da vel to nautiske mil fra land.

Andre forteller at de først fikk en flott kveite. Like etter fikk de øye på noe i havoverflata.

– Vi trodde først det var en brugde eller en liten kval som var skadd. Men det var noe underlig med den, Vi kjørte litt nærmere og da så vi det var en skilpadde. Ingen av oss har sett noe lignende før og det var en fantastisk opplevelse, skriver Starkenberg i en e-post.

Han forteller at skilpadda var oppe i rundt ti minutter før den dykket.

– Det var ingen måker rundt den og den ga heller ikke ifra seg noen lyder. Vi ville ikke plage den unødig og forlot stedet da den dykket, forklarer han.

De er helt sikre på at dette var en havlærskilpadde. De anslår at den var opp mot to meter lang. Anders Jelmert som er forsker ved Havforskningsinstituttet mener at dette kan se ut som en havlærskilpadde. Havlærskilpaddene blir jo vanligvis svært store, men selv store dyr har jo vært små en gang.

– De spiser maneter, og lever fortrinnsvis i noe varmere vann enn hos oss. Likevel er det en del gjør som følger Golfstrømmen og av og til gjør næringssøk også opp langs Norskekysten. Lofoten er innenfor utbredelsesområdet, men jeg er usikker på hvorvidt de klarer å svømme tilbake til varmere havområder, skriver Jelmert i en e-post.

Det er ikke første gang en havlærskilpadde er observert i Lofoten. I 2014 oppdaget noen danske kajakkpadlere en havskilpadde utenfor Nusfjord og til Lofotposten beskrev de den som et monster.

Havlærskillpadde er på IUCNs rødliste og bestanden betegnes som kritisk truet.

Ifølge Wikipedia.no er havlærskilpadden (Dermochelys coriacea) den største og en av de eldste nålevende skilpaddene. Den veier gjennomsnittlig 700 kg og er 1,7 meter lang. Den største havlærskilpadden som noen gang er funnet, var en hann som veide 916 kg.