Forbigående skyhøye strømpriser er ikke et stort problem for de fleste. Veldig mange av oss kan velge mer vedfyring en periode, og gjøre noen taktiske grep både i forhold til klesvask, bruken av varmekabler og lading av elbil.

Har du et uforholdsmessig stort hus, kan du sågar stenge av noen rom en periode. Dette var ikke uvanlig i hine hårde dager, også blant de som hadde helt ordinære hus. En uvant tanke for oss i dag, men slettes ikke så dumt.

Så for mange av oss, blir denne uka et kræsjkurs i å tilpasse seg den nye måten å bruke strøm på.

Verre er det for de som ikke har mulighet til vedfyring, og som i tillegg har lite slingringsmonn i økonomien. Da er dette en urimelig belastning som i tillegg har en betydelig psykologisk faktor. Når det blir mye snakk om strøm og strømpriser, får det hele en selvforsterkende effekt. Vi har sett tidligere at media har fortalt om eldre mennesker som sitter og fryser i slike situasjoner fordi de frykter regninger de ikke kan klare med, og derfor slår av varmen.

Derfor er det nå et felles ansvar for både private og innenfor omsorg å holde et øye med innbyggere som kan tenkes å senke temperaturen langt under det som er forsvarlig.

De som kan ty til dette, er naturlig nok den generasjonen som er født på 30- og 40-tallet. De vet å sette tæring etter næring, og for dem er det en helt naturlig refleks å justere ned temperaturen og heller kle på seg.

Det bør de få slippe. Ingen skal måtte fryse i Norge fordi vi har forbruks- og markedsregulert strømmarked.

En tur innom de som er i målgruppa for dette kan derfor være på sin plass. Om ikke annet for enn kopp kaffe og en prat, bare for å sjekke at alt er vel.

Og er det noen du kjenner, som du vet at har et sterkt utviklet spare-gen, og som har vedfyringsmulighet, så går det faktisk å gi bort noen sekker ved. Ved er stort sett å få kjøpt over alt. Til og med i dagligvarebutikkene.

I skrivende stund leser vi at strømmen skal opp i 3,60 før den går ned igjen. Da er det kort vei til å gjøre vurderinger som ikke er helsefremmende. Vi er inne i en tid, der forkjølelse og luftveissykdom er alt annet enn ønsket, og normal innetemperatur blir derfor spesielt viktig.

Det er også viktig å forklare de som nå er fryktelig bekymret for vinteren, at dette er en forbigående situasjon fordi veldig mange ting har inntruffet samtidig. Det er kaldt, og forbruket øker. Det er lite vind der det produseres strøm fra vindkraft, og i Sverige "islegger de elvene", noe som går ut over produksjonen i vannkraftverkene den uka dette tar.

Å mene noe om strømmarkedet er blitt et eget fag, og mest sannsynlig har analytikerne rett når de sier at dette vil endre seg i løpet av forholdsvis kort tid.

Skulle de finne på å ta feil, vil det faktisk bli en statlig og kommunal beredskapsoppgave å sikre at det ikke sitter innbyggere og fryser rundt om i norske kommuner.