Gå til sidens hovedinnhold

– Turistene får en dårlig opplevelse på enden av den Nasjonale turistvegen

Nasjonal Turistveg, og endestasjon for E10:

Artikkelen er over 4 år gammel

Noen turister kommer seg ikke fram til Norsk Fiskeværsmuseum på Å. Andre kommer stresset, og småsure.

– Vi ønsker orden på parkeringsplassen ved museet, og ikke camping. Turistene sliter med å komme seg ned til oss. Noe som skaper et surt miljø, og det skaper stress. Det berører oss, sier leder og konservator ved Norsk Fiskeværsmuseum på Å, Olga Wisniewska.

Hun støtter bussjåfør John Edvin Andersen, som sist uke tok bilder og fortalte hvordan han jevnlig må be campere flytte seg slik at han får rutebussen til holdeplassen.

Mye vasking

E10 er både Nasjonal turistveg, og Kongevei. Wisniewska mener det forplikter.

– Dette innebærer at vegen har en høyere status, også opplevelsesmessig. Men på slutten av vegen får du en dårlig opplevelse. Det er skittent, trangt og kø, sier hun.

Museet har både butikk og toalett ved parkeringsplassen.

At parkeringsplassen er et populært stoppested, merkes også der.

 

- Det er tømming fra bobilene på toalettene, og det gjør at vi må vaske ofte. Det er også forsøpling og avføring rundt parkeringsplassen, sier hun.

Tidsbegrensning

Samtidig betaler ingen for noe.

– Dette er ikke bærekraftig. Bobilene betaler ikke for noe, slik at vi forlanger at det blir tidsbegrenset parkering her, og bom, sier Wisniewska.

Hun viser til at Reine sentrum har fått på plass avgiftsbetaling og bedre skilting.

– Det samme hadde vært suverent her på Å, sier hun.

Wisniewska venter mer av Statens vegvesen.

– Det er deres parkeringsplass. Men det er ikke de som sliter, sier hun.

Samtidig markedsføres E10 av flere aktører. Blant annet av Statens vegvesen gjennom Nasjonale turistveger: «Uansett årstid er Lofoten en reise gjennom praktfull natur. Landskapet er både fascinerende og brutalt. Kombinasjonen av vilt hav med grov sjø, spisse alpine fjell som stuper ned i vannet, små lune fiskevær og hvite strender med krystallklart vann vil aldri slutter å bergta oss. (Utdrag fra www.nasjonaleturistveger.no)

  – Det må opprettes flere bobilplasser

Steinar Skaar i Nasjonale turistveger, mener det er bra at bobilene står på en overfylt parkeringsplass på Å, framfor å kjøre ned i fiskeværet og forstyrre lokalbefolkningen.

– Parkeringsplassen ble i samarbeid med Moskenes kommune opprettet for å unngå at Å ble nedrent av biler. Vi er klar over utfordringen med bobiler, men begrenser vi bruken av parkeringsplassen havner de kanskje igjen nede i Å. Slik situasjonen var før vi anla den, sier Skaar.

Han snur problemstillingen til at det er for få bobilplasser i Lofoten.

– Det er ytterst få bobilplasser i Lofoten. Stenger vi parkeringsplassen vil bobilene stå utenfor. Kanskje på mindre egnede plasser. Dette er en utfordring for næringslivet i Lofoten, som ikke har vært flinke nok. Det må tilrettelegges i mye større grad enn i dag, sier Skaar.

Kommentarer til denne saken