Flytrafikken hindret, ferger kansellert og veier stengt

I ettermiddag kan det bli såpeglatte veier i Lofoten når det slår om til mildvær og regn.

I ettermiddag kan det bli såpeglatte veier i Lofoten når det slår om til mildvær og regn.

Artikkelen er over 5 år gammel

På Leknes har de kun hatt ett fly så langt tirsdag. Mens Røst har vært uten flyforbindelse.

DEL

Uværet i Lofoten lammet trafikkenSterk vind kombinert med dårlig sikt gjør forholdene for flytrafikken svært vanskelig. I Svolvær har det vært adskillig letter vær.

- Akkurat nå har vi maksgust på 24 knop- Så langt har vi hatt alle flyene. Nå har vi ikke fly for i ettermiddag. Hvordan været utvikler seg til da er usikkert, sier AFIS-fullmektig Line Chanette Nilsen i tårnet i Svolvær.

Liten storm

På Leknes er vinden mye kraftigere. Tirsdag formiddag var det vind opp mot liten storm medvindstyrke på 41 knop.

-Det tilsvarer om lag 20 ms som er liten storm. Vi hadde første fly tirsdag morgen, mens de tre neste ble kansellert. Også ruten til Røst tirsdag formiddag via Leknes ble innstilt, sier AFIS-fullmektig Richard Mathisen.

Midt på dagen tirsdag ble sikten betraktelig bedre, mens vinden øker i styrke.

Ferge

BF "Røst" har gått alle turene så langt mellom Svolvær og Skrova tirsdag. Klokken 14.00 gikk de for tredje gang over Hølla. Mens fergene lengre ut i Vestfjordbassenget mellom Bodø og Lofoten er alle kansellert.

Såpeglatt

-Nå har vi sikt ti kilometer sørover og 6-7 kilometer nordover. Det melder mer vind utover ettermiddagen og da skal det også slå om til mildvær og regn. Det vil nok skape svært vanskelig forhold på veiene, med såpeglatte veier, frykter Mathisen.

Full beredskap

Statens vegvesen har full beredskap og overvåker nå utsatte veistrekninger i Lofoten.

-E10 gjennom Hamnøy har vi under oppsikt og overvåkning. Tidligere i dag ble grus og pukk skyllet inn på asfalten. Dette var pukk som lå i kantene av veien etter asfalteringen i høst. Men det er senere kommet større steiner opp på kjørebanen.  Foreløpig er veien åpne , men forholdene  vurderes fortløpende, sier Jon Roger Sørvang i Statens vegvesen.

Flo og sterk vind

Ved femtiden tirsdag er det flo sjø ved Hamnøy. Dette kombinert med sterk sørøstlig vind vil bli utfordrende.

-Dette er den verste vindretning. Den fører til at sjøen står rett på de mest utsatte veistrekningene i området. Så da kan bli utfordrende forhold i ettermiddag, sier Sørvang.

Regn

Det er også meldt regn fra i ettermiddag, noe som vil medføre svært glatte veier.

-Våre entreprenører har stående ordre om hvordan veiene skal vedlikeholdes. Når vi får slike raske væromslag er det en utfordring. Regnet kommer ned samtidig over alt. Men våre entreprenører makter ikke å strø over alt samtidig. Så det vil ta noe tid før vi har fått dekket alle stedene. Primært prioriteres de mest trafikkerte veistrekningene, det vil for oss si E10. Så publikum bør ta høyde for vanskelig kjøreforhold utover tirsdag, sier Sørvang.

Artikkeltags