Vi har hatt noen dager med i overkant friskt vær, og det går ikke lenge før vi ser konsekvensene av at "forsyningslinjene" inn til øyriket blir brutt.

Det blir glissent i butikkhyllene på kort tid.

På Røst fikk de merke dette. Bildet av den tomme kjøledisken i butikken, med plakaten med teksten "Vi får ikke påfyll av varer før ferga kommer. Beklager" er det mange avislesere som har sett de siste dagene. Nå tror ikke vi at folk på Røst mistet motet av dette, og de fant garantert løsninger.

Men tankevekkende, reelt og veldig ekte. Det er stor forskjell på et råd fra det offentlige, og en håndskrevet plakat i en butikk.

Dette med egenberedskap er kommet for å bli. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil at vi skal ha mer på lur enn vi er vant med, og vi bør høre på disse rådene.

Verden bli et stadig mer usikkert sted, og endringene kommer brått. Å ha et lager av tørrvarer, hermetikk, vann, batterier og brensel er rett og slett lurt.

Da blir det så mye enklere hvis vi får en periode, av en eller annen grunn, som gjør at vi må ordne oss selv. Etter koronaen kom, ser vi vel også tydeligere enn før at noe plutselig bare skjer.

Folk var av naturlige årsaker bedre på slikt før, og den kompetansen lever fortsatt. Det betyr blant annet at det kan være en god idé å spørre eldre folk man kjenner om hva som var vanlig å ha i et forrådslager de da de var unge. Mest sannsynlig vil de kunne bidra med nyttig informasjon ut fra egne erfaringer.

Et forrådslager er heller ikke sløsing eller bortkastet, for man fornyer det gradvis, og spiser det som begynner å nærme seg utløpsdatoen.

Det fine med å tenke litt i disse baner, er også at tankerekka den utløser får oss til å reflektere over hvor godt vi har det i Norge og i Lofoten.

Vi er vant med at alt fungerer og at ting går på skinner. Landet vårt har litt forenklet sagt vært på en fin seilas i hele etterkrigstiden. Det får vi inderlige håpe at fortsetter, men det blir aldri feil å planlegge for at tilværelsen kan bli humpete.