Gå til sidens hovedinnhold

Denne kabelvågværingen vil at du skal selge boligen din uten megler

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette er for eiendomsmarkedet det som Bjørn Kjos har gjort for flyindustrien.

Kabelvåg-væringen Paal Even Karstensen, som i en årrekke var aksjesjef i DNB, er en av bakmennene i den nye boligtjenesten PROPR.NO.

Dette er en tjeneste der folk kan selge boligen uten megler, og dermed spare store summer. Bak tjenesten står Sem & Johnsen, skriver an.no

Utfordrer etablert praksis

- PROPR er et initiativ som føyer seg inn i rekken av selskaper som satser på å fornye en industri fordi den digitale utviklingen tillater å utfordre den etablerte praksis. Jeg har satset på PROPR fordi at de er veldig tidlig ute med å endre en etablert industri, og sannsynligheten for lykkes øker betydelig når man er blant de første, sier Karstensen i en pressemelding.

I løpet av de årene han var sjef i DNB Markets opplevde han hvor revolusjonerende digitalisering kan være.

- Jeg har tidligere vært med på samme utvikling innen aksjehandel, hvor vi har sett at transaksjonskostnaden har kommet betydelig ned. Synergiene mellom det vi gjør med PROPR og det jeg har erfart i fra utviklingen innen aksjehandel er veldig like, sier han videre i pressemeldingen.

Ønsker å øke

Dette er første gang en eiendomsmeglerkjede står bak en disruptiv tjeneste – der de utnytter teknologiens muligheter. Airbnb er et annet eksempel på det som på dårlig norsk kalles en disruptiv spiller.

Total kostnadsramme ved boligsalg er normalt på cirka 3-3,5 prosent av boligens verdi, hvor halvparten utgjør meglerprovisjon.

Til sammenligning kan man nå selge boligen på PROPR for under 35.000 kroner, alt inkludert – hevder selskapet.

 I Norge selges det vel 100.000 boliger i året, der omtrent alle involverer eiendomsmegler. Karstensen har som mål å øke andelen transaksjoner, der boligeier selger selv, betydelig de neste årene.

- Parallell til Bjørn Kjos

- Jeg er veldig stolt over å ha vært med på etableringen av en slik tjeneste. Dette er for eiendomsmarkedet det som Bjørn Kjos har gjort for flyindustrien, vi har skapt en mulighet til å kunne spare store beløp ved salg av bolig.

Kabelvåg-væringen tror tjenesten kan bli en internasjonal suksess.

- Norge ligger i forkant med den digitale utviklingen, og en forutsetning for PROPR var at all dokumentasjon i fra Kartverket ble tilgjengeliggjort digitalt. Denne utviklingen forventer vi også kommer i våre naboland og vil spre seg utover i Europa. Vi tror at denne tjenesten vil ha et potensiale i Skandinavia, samt i land som Nederland og Tyskland. Nå satser vi i Norge først, også begynner vi planleggingen for ekspansjon i Skandinavia til høsten.

Kommentarer til denne saken