Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsmilliardær fra Vågan har bygd opp et stort konsern i Oslo: – Dette kan jeg takke genene fra Lofoten for

Edvard Bakkejord har bygd opp et stort familiedrevet konsern innenfor både eiendom og IT. Den suksessen takker milliardæren fra Vågan bakgrunnen fra Skrova og Lofoten for.

For abonnenter

– Jeg kan takke genene fra Lofoten for dette, sier 75-åringen som fortsatt er aktiv i familiebedriften Tellus Eiendom i Oslo.

Eiendomsutvikling og forvaltning av en rekke eiendommer i Oslo og omegn har kastet av seg. I fjor gikk hele Sober-konsernet til Bakkejord med 140 millioner i overskudd før skatt.

Finansavisen omtalte nylig at verdiene av eiendommene i selskapet i fjor hadde en markedsverdi på 2,5 milliarder. I fjor var Bakkejord på Kapitals liste over de 400 rikeste i Norge med en nettoformue på 1,8 milliarder kroner, ifølge avisen.

– Vi kjøper og utvikler eiendommer sentralt i Oslo. Dette har vi holdt på med i 35 år.

Over flere dager har han nå tatt med barn og barnebarn på besøk til røttene han og kona Oddny har i Skrova, Kabelvåg og Lofoten.

Det har skjedd mye på hjemtraktene siden han bodde der.

– Lofoten har utviklet seg til å bli en viktig turistdestinasjon. Reiselivsnæringa har jo blitt det nye lofotfisket ser det ut som.

– Sterk tilknytning

Edvard Bakkejord forlot Skrova på 60-tallet. Etter folkeskolen ble det realskole i Kabelvåg – og senere økonomisk gymnas i Narvik før turen gikk til hovedstaden.

– Jeg skulle bli kremmer, sier eiendomsutvikleren som utdyper betydningen av bakgrunnen fra Lofoten.

– Jeg har nok turt mer og turt å satse. Jeg så mer muligheter, slik man må i Lofoten. I Skrova var jo alle selvstendige aktører. Faren min var fiskekjøper, så jeg har jo nok det der i genene.

Kremmer ble han da også. I stor skala.

Barna Rikke, Sindre og Erik er alle tre involvert i familieselskapet på ulike måter, men driver også egen næringsvirksomhet.

Erik Bakkejord har bygd opp teknologiselskapet Intility med totalt 400 ansatte i inn- og utland. En satsing som omsatte for nærmere 730 millioner i fjor med snaut 80 millioner i overskudd – og som også har familien Bakkejord som sentrale eiere.

Tidligere har han og faren stått bak karriere-selskapet Jobshop og senere StepStone i den helt tidlige fasen av internett. Tilknytningen til Lofoten er uansett sterk, selv om bedriften driver i Oslo.

– Vi har jo gener fra Lofoten hele gjengen. Oddny, kona mi, er fra Kabelvåg og jeg er fra Skrova. Erik er til og med født på sykehuset på Gravdal!

Bakkejord betegner Tellus Eiendom som en mellomstor aktør i Oslo med både bolig og næring. Det skjer i et tøft marked på det sentrale Østlandet.

– Det er mange aktører og kamp om de beste eiendommene.

Edvard Bakkejord er selv fortsatt aktiv i bedriften. Selv om barna har aksjemajoriteten har han likevel kontrollen over konsernet.

– Dette har vært livet mitt. Det er vanskelig å ikke jobbe for å være helt ærlig, det blir en livsstil. Men jeg har veldig flinke folk rundt meg, det inkluderer også barna mine.

Vil fortsatt eie i Svolvær

Totalt 16 familiemedlemmer har vært på fisketur og sightseeing i Lofoten. Lørdag morgen skal alle ut med båt fra Svolvær på nytt. Håpet er å få fin kveite.

I Svolvær ligger bedriftens eneste eiendom, lokalene som har huset posten i Svolvær og som var var posthus i byen. Nå skal Lofoten Dyreklinikk inn – og treningssenteret Health Fitness få bedre plass.

– Vi har hatt en veldig dyktig mann i Arnt Olav Stokvik som har passet gården for oss. Takket være ham har det gått greit å være eier i Oslo og drifte i Svolvær.

Naboeiendommen som før har huset Europris ble i 2016 solgt til Nordland fylkeskommune. Aust-Lofoten videregående skole trengte mer plass. «Postgården» ser de for seg å beholde.

– Da beholder vi tilknytningen til Lofoten, slår Edvard, Sindre og Erik Bakkejord fast.

De har ingen andre konkrete prosjekter i Lofoten foreløpig. Men et steinkast unna kaia der familien skal ut med båt for å trekke kveitevad bygges det flere nye boliger.

Familiebedriften har kjøpt den ene av tre toppleiligheter i Lofoten Brygge i havna. Toppleilighetene koster mellom 11 og åtte millioner kroner.

– Det skal bli en representasjonsbolig for oss, sier Bakkejord om leiligheta med utsikt utover byen fra femte etasje.

Boligprisene i Svolvær er også noe eiendomsutvikleren har merket seg.

– Vi er jo imponert over kvadratmeterprisen på kaikanten her i byen. 90 000 kroner per kvadratmeter er det samme du kjøper for sentralt i Oslo. Det er ganske utrolig! Går du seks- syv år tilbake i Svolvær var det helt andre priser.

Tror på Ringnes

Skrova har også endret seg siden han bodde der selv.

– Jeg forlot Skrova på 60-tallet. Da var det mange fiskebruk og et yrende liv der. Det har forandret seg totalt. Nå har jeg jo ikke bodd der siden jeg gikk på folkeskolen. Nå ser jeg jo at boligene er godt ivaretatt, det ser ut som det er velstand. Alle boligene skinner og ser nymalte ut.

Bakkejord har også bakgrunn som styremedlem i Ellingsen Seafood. Også de satser på eiendomsmarkedet lokalt.

I Svolvær har også flere investorer fra Oslo sett muligheter. Thon bygger sitt andre hotell. Christian Ringnes eier to sentrale eiendommer i Svolvær, men hotellplanene er foreløpig lagt på is som følge av korona-krisen.

Edvard Bakkejord håper det blir realisert.

– Ringnes er en flink fyr som har fått til masse. Det vil bli veldig bra for Svolvær og Lofoten å få ham oppover her.

Turen i Lofoten er viktig for mannen som i finanspressen er omtalt som «utleiebaron». Nye generasjoner skal ut på Lofothavet.

Skipperen på «Skreien» tar vant imot dagens mannskap. Alle 16 skal med ut en litt grå morgen.

– Vi er hele familien Bakkejord på tur. Mine tre barn har jo vært her før, men barnebarna har ikke vært her tidligere. Vi har vært ute på fisketur i «blåst og regn», vi fikk masse fisk og alle er strålende fornøyd. Dette her skaper vi flere lofot-entusiaster av!

Kommentarer til denne saken