"Spiseklar surstrømming selges høystbydende over 50 kr. Denna kan man nok ha det mye artig med", skriver Miriam i posten på facebooksida Kjøp og salg i Lofoten.

Surtrømming er en tradisjonell svensk matvare der salta og fermentert sild legges på boks for å ettergjære. Det dannes da en rekke syrer som lukter sterkt, blant annet propansyre, smørsyre og eddiksyre. Surstrømming kan minne om rakfisk, og serveres ofte med poteter, rømme og løk.

- Vi var på noen handleturer ved Riksgränsen i 2018 og 2019, og i fjor vår fant endelig samboeren min denne boksen på en av butikkene der. Han var en smule besatt av å få tak i etter å ha sett litt videoer på nettet av «artigkarer» som åpner slike bokser for artighet, forteller Myrseth som bor på Gravdal i Vestvågøy.

Planen til samboeren Svein Frantzen var å utfordre et par av kompisene på Sortland, men da paret flyttet til Lofoten, gikk planen i vasken.

- Det burde han egentlig burde være glad for, sier Myrseth.

Hvorfor?

- Han er ekstremt lettspydd!

Flyttet boksen ut av huset

Paret har aldri åpnet en boks og de har heller ikke smakt på delikatessen. Nå har hermetikkboksen est ut, både under og på oversiden, og det bekymrer Myrseth.

- Jeg ser potensialet for at den kan eksplodere med voldsomt trykk, og faktisk skade ting i nær omkrets. De siste par månedene har han ikke fått ha boksen i kjøleskapet lengre, - ikke i huset engang! Den er tvangsplassert ute mellom huset og garasjen fordi det ikke er vinduer i nærheten, forteller selgeren.

Så der står boksen, i en plastkasse med lokk. Det har flere enn Miriam som håper boksen snart blir solgt:

- Naboen ba oss pent om å ikke ha den på trappa som vender mot dem, fordi de har nylig bytta stuevinduene, sier Miriam.

Advarer

Nå ser hun fram til at boksen får ny eier. Du budfristen gikk ut, sto prisen på 200 kroner og kjøperen er en mann på Vestvågøy.

- Hva den som vil kjøpe den skal bruke den til vil jeg ikke spekulere i, men hun eller han har sikkert en plan. Mitt tips til kjøper er i alle fall å bruke verneutstyr, ta hensyn til forbipasserende, og åpne den langt unna ting du bryr deg om!

Ifølge Nordlys tok et tysk par i 2016 med seg en surstrømmingsboks i bagasjen da de skulle fly hjem til Tyskland. Boksen eksploderte om bord og all bagasjen fikk stygg lukt. Paret ble erstatningspliktige for samtlige passasjerers bagasje og flyet måtte vaskes i tre dager. Det er ikke tillatt å ta med surstrømning om bord eller i innsjekket bagasje hos SAS.

I 2018 ble 350 skoleelever sendt hjem fra en ungdomsskole på Østlandet etter at en elev hadde åpnet en boks med surstrømming. Eleven måtte bli med på vaskejobben etterpå og ble utvist.