Forventer vannstand som under ekstremværet Berit i 2011

STORMEN BERIT: Slik så det ut inn mot torget i Kabelvåg da stormfloa «Berit» raste i november 2011.

STORMEN BERIT: Slik så det ut inn mot torget i Kabelvåg da stormfloa «Berit» raste i november 2011. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fredag ventes det høy vannstand i hele Nord-Norge.  Vannstanden er estimert til 50-60 cm over nivået oppgitt i tidevannstabellen - rett under rekordobservasjonene som ble gjort under ekstremværet Berit.

Hva er stormflo?

Stormflo oppstår når påvirkning fra været gjør vannstanden ekstra høy. Særlig lufttrykksendring og vind påvirker vannstanden.

Endringer i lufttrykk og i vind kan endre vannstanden betraktelig. Det er det som skjer når det blir stormflo; Lavt lufttrykk fører til høy vannstand. Dersom lufttrykket synker med én hektopascal (hPa) eller én millibar (mb), vil vannet som en tommelfingerregel stige med én centimeter. Et kraftig lavtrykk på 960 hPa vil føre til at vannet stiger cirka 50 centimeter.

Kartverket illustrer nettopp denne situasjonen med det unike bildet som Jan Ivar Rødli tok i forbindelse med stormen "Berit" i 2011.

På Kartverkets nettside havnivå kan du søke på et hvilket som helst sted langs norskekysten for å finne informasjon om observert og varslet vannstand, tidevann, landheving og framtidig havnivå.

Stormflo og høyt tidevann

Ekstra høy vannstand får vi når en stormflo faller sammen med såkalt høyt astronomisk tidevann. Tidevannsforskjellene varierer i en månesyklus, og fra Vestlandet og nordover har vi størst forskjeller én til to dager etter ny- og fullmåne. Dette kalles springperioder.

På Sørlandet og i Oslofjorden kommer springperiodene to-tre dager før ny- og fullmåne.

Store ødeleggelser etter stormflo

Bengalbukta er det området i verden som oftest rammes av stormflo. Lavtliggende landområder med stor befolkningstetthet er mest utsatt for skader under stormflo, og stormflo har flere steder i verden resultert i katastrofer der mange liv har gått tapt. I 1970 tok en flodbølge livet av flere hundre tusen mennesker i Bangladesh. I 1900 ble Galveston i Texas, USA, rammet av en stormflo som oppsto etter en orkan. Mellom 6.000 og 12.000 mennesker omkom.

Torget i Kabelvåg ligger svært utsatt til ved stormflo

Torget i Kabelvåg ligger svært utsatt til ved stormflo

Berit

Regningen etter uværene i 2011 var de høyeste på 16 år.

Finansnæringens Fellesorganisasjon anslo at uværene i 2011 vil koste 824 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Beløpet var det høyeste siden 1995. Uværet "Berit", som herjet norskekysten i slutten av november, ødela alene verdier for rundt 275 millioner kroner.

Her er noen tilbakeblikk på uværene som har herjet med oss:

27. oktober 2008: Stormen "Ulrik" nappa tak i en kabelvågværing på moloen, men det gikk heldigvis bra.

25. november 2011Rorbuer på rek i Mortsund og ødeleggelser i hele Lofoten

26. november 2011Da "Berit" hadde herjet fra seg var blant annet en tung buss flyttet flere meter på Vorsetøya i Svolvær, asfalten var vekk i Henningsvær og flere hundre år gammel bygningshistorie ødelagt på Nesland.

26. november 2011: I denne bildeserien ser du hvordan rorbuer ligger hulter til bulter blant annet i Moskenes etter "Berit" 25. desember 2011: Ekstremværet "Cato" gjorde jula utrivelig.

9. mars 2012: Nok en gang ble det stormflo i Lofoten.

I august i  2013  fikk vi en durabelig sommerstorm som kom overraskende på en seilbåt. Flere båter var involvert i redningsaksjonen som var dramatisk.

Også i 2013 var leserne ivrig med å sende bilder til avisa og noen av dem ser du her.

Tusen takk for at dere sender bilder og tipser oss om det som skjer. Du kan sende bilder til red@lofotposten.no eller dele via Instagram med #lofotposten

Artikkeltags