Gå til sidens hovedinnhold

I denne Finnmarks-bygda skyter de elg med paintball

Artikkelen er over 2 år gammel

Karasjok kommune har fått lov til et prøveprosjekt fra Mattilsynet. De får skyte elg som beiter i hagene til folk med paintball.

For abonnenter

– Det har vært mye elg i boligområder i Karasjok på begynnelsen av året. Så da bestemte vi oss for at i stedet for å søke om å avlive dem, så ville vi forsøke å skremme dem og samtidig merke dem med paintball. Dette for å se om det er gjengangere som besøker sentrum, eller om det statlig kommer nye dyr. Det var grunnen til at vi kjøpte paintballutstyr for å merke elgen.

Dette forteller konstituert kommunalleder Helge J. Nystad i Karasjok kommune til iFinnmark.

Fikk lov av Mattilsynet

iFinnmark besøker ham på kontoret i tredje etasje på rådhuset. Bak et berg med dokumenter, forteller han om planen som ble satt ut i livet:

– Vi var i kontakt med Mattilsynet om retningslinjer. De var positive. Vi fikk lov til å bruke paintball mot elgen, og har for øvrig fulgt deres retningslinjer.

Håpet er at elgen skal bli skremt av å bli skutt med maling. Og om den ikke gjør det, ser man om det er samme individ som vender tilbake. Nystad sier at malingsmerkene vil bli sittende synlige på skutt elg i én til én og en halv måned.

– Dermed er det mulig å se om det er de samme elgene som kommer tilbake til sentrum, eller om det er nye, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Mange klager – og skoleunger traff på elg

– Vi får rett som det klager på elgen, og ordfører får klager hvor enn han går, smiler Nystad.

For folk er redde for barna sine.

– Voksne klarer seg alltids, men det å møte en elg kan være en skummel opplevelse for barna. Vi hadde en episode der barna var satt av skolebussen, og så møtte de på elg på skoleveien hjem. Ungene ble engstelige. Heldigvis kom en forelder med bil, tok dem med, og kjørte alle hjem til sine respektive hus. Slik ble det løst, forteller Nystad.

Han sier både ungene og foreldre i Karasjok er flinke til å ta forholdsregler.

– Det er ville dyr det er snakk om, selv om de ser snille ut, bør de ikke oppsøkes. Særlig ku med kalv er skummelt, og elgokser kan være ille, advarer Nystad.

Beitet bak rådhuset

Og elgen har blitt veldig så sentrumsvant.

– Jeg så elg rett utfor Rema 1000. Men det er vel ikke så rart. For Ben har jo så mye fint, og grønt i butikken, fleipes det ved et kafébord på Esso-stasjonen.

iFinnmark var innom tidligere på dagen, og ble servert en rekke historier om elg. Dette er et tema som opptar bygdefolket.

Selv i rådhusets bakgård har Nystad sett beitende elg.

– Vi plages med elg her utafor rådhuset og flere plasser i Karasjok, som i Lattosluohkka, der har det vært verst. Så har det vært litt ved Nitonjarga og i boligfeltet Beachevardievva, forteller Nystad.

– Er det nye som kommer, så er det for så vidt greit. Men om det er de samme som kommer tilbake hele tiden, så må vi nesten søke om avliving for å få dem permanent bort.

Skjøt ku med maling

Nystad forteller at man er plaget med både enkeltindivider «på bytur» og kyr med kalver på slep.

– En ku med to kalver som holdt til oppe ved Lattosluohkka ble skutt med paintball. Det varen av våre ansatte, som også er medlem i viltnemnda, som traff elgen, sier Nystad, og betegner det hele som en vellykket aksjon.

Den plagsomme elgen er også et kostnadsspørsmål for kommunen. Nystad sier det koster 2000 kroner hver gang man sender viltnemnda ut mot elgen.

Nystad sier det virker som om elgbestanden er økende i Karasjok. Han forteller om en lignende periode før 2010, men da ble det tatt ut mye året etter under elgjakta. Og da rettet det på seg.

– Den gang var de nødt til å skyte en aggressiv elg i et boligfelt. Elgene som besøker bygda nå har ikke vært aggressive. Men man vet nå aldri. De kan bli skumle om du kommer mellom en ku og kalv.

Vil ha ekstrajakt

Det er særlig i Lattosluohkka at problemet er økende.

– Det er der de fleste holder til, og noen trekker i tillegg ned mot sentrum. De beiter i hagene til folk. Og ikke nytter det om vi så setter opp to meter høye gjerder. De hopper over alt!

Nystad har selv et forslag til løsning på problemet.

– Jeg sysler med tanken om at vi etter den ordinære elgjakta i oktober, burde lage en ekstrajakt frem til jul like utenfor de sentrumsnære områder. Jeg vil lufte ideen for Finnmarkseiendommen, sier han.

Sitter med løsningen selv

Leder for utmarksavdelingen i Finnmarkseiendommen, Einar J. Asbjørnsen, sier Karasjok kommune selv sitter med løsningen.

– Det er kommunen som bestemmer antallet elg som skal skytes i deres kommune. Og med dagens regelverk er det lov å jakte helt frem til jul. Så det Nystad foreslår lar seg gjennomføre. Og vi kan administrere ekstrajakta, sier Asbjørnsen.

Men han advarer at man ikke er garantert en suksess.

– Det er nemlig ikke sikkert at det er elgen som bor rundt Karasjok sentrum året rundt som er problemet. Det kan være at etter at de er skutt, og man har avsluttet jakta, så kommer det vandrende elg som holder seg lenger ute i teigen, men som streifer og blir «byelg», forteller han.

Sikrere uttak

Asbjørnsen har videre sansen for bruk av paintball mot nærgående elg.

– For det første kan de jo bli skremt vekk. Og så ser man jo om problemelgen vender tilbake. En annen fordel er jo at problemelgen har blitt merket, så kan man etterpå finne den ute i skogen. Da kan man skadefelle den der, i stedet for å skyte i boligfelt i nærheten av folk. Det blir mye sikrere, poengterer han.

Asbjørnsen sier denne metoden tidligere er brukt i Alta med suksess.

 

Kommentarer til denne saken