Gå til sidens hovedinnhold

«Bylle-elg» avlivet i Vågan

Artikkelen er over 2 år gammel

I forrige uke ble det avlivet en elg med store byller i Vågan. På Vestvågøy ble det mandag observert en elg med store byller på, og ettersøksgruppa er interessert i opplysninger.

Vestvågøy kommune har engasjert en ettersøksgruppe i forbindelse med påkjørte/skadde elg. Om kvelden mandag 9. juli fikk leder Toralf Kristoffersen melding om en elg med store byller var observert i område Kvalnes- Bø i Borge.

Les også: Leter etter elg med store byller: – Det nærmest «skranglet» da den gikk forbi

Gi beskjed

De fant ikke elgen, men ba Lofotpostens lesere om å gi beskjed hvis de så elgen.

– Elgen er befengt med byller som vanligvis ikke er farlig, men i slike ekstreme tilfeller som vist på denne elgen fører det vanligvis til avmagring og en pinefull død. Foreløpig har vi ikke melding om at noen har sett elgen etter mandag kveld, men skulle noen se elgen så ber jeg om at de tar kontakt med meg på 47648667, forteller Kristoffersen til Lofotposten torsdag formiddag.

En avlivet

Vågan kommune opplyser at viltnemnda skjøt en elg i forrige uke.

– Den 04.07 avlivet folk fra Vågan kommune en elg med samme sykdom i nærheten av Sør-Olderfjorden. Det ble også tatt CWD-prøve av dyret og prøven var negativ, opplyser kommunen.

En CWD prøve tas for å se om dyret hadde skrantesyke (Chronic Wasting Disease). Det er en prionsykdom som i flere tiår har vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika. Sykdommen er påvist hos flere villrein, elger og hjort i Norge.

CWD kjennetegnes ved gradvis tap av nerveceller i hjernen, nevrologiske symptomer og avmagring, og ender alltid med døden.

Kommentarer til denne saken