Brannvesenet reddet elgku: – Ho var helt ferdig da vi fikk ho opp

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag ettermiddag gikk en elgku og en elgkalv gjennom isen. Elgkalven kom seg opp av egen hjelp, mens kua ble berget av brannmannskapene.

DEL

Det var rundt klokken tre onsdag ettermiddag at politiet fikk melding om at en elg hadde gått gjennom isen på Steirapollen i Vestvågøy.

Elgku og kalv

UP var i området, og kjørte til stedet. Brannvesenet og ettersøksgruppa for vilt i Vestvågøy ble også varslet.

Toralf Kristoffersen i Ettersøksgruppa forteller at det var en elgku og en kalv.

– Kalven kom seg opp ved egen hjelp, men kua prøver fortvilt å komme seg opp, fortalte Kristoffersen mens dramaet på gikk.

Brannmester Roger Vian i Lofoten brann- og redningsvesen forteller at de fikk god informasjon underveis på tur opp til stedet.

– Siden Up og Toralf var på stedet fikk vi god informasjon, og kunne legge en god plan på tur oppover, og det viste seg at den fungerte, sier Vian.

Video: Sondre Müller

- Helt ferdig

Da brannvesenet kom på stedet lå elgkua med hodet på iskanten.

– Isen var så tjukk at vi kunne gå helt ut til kua. Da vi kom var den helt rolig. Etter ett par forsøk så klarte vi å få ett tjukt tau rundt halsen på dyret. Da vi hadde fått kua på isen la hun seg ned. Hun var helt ferdig. Etter ett par minutter reiste hun seg, og forlot isen, forteller brannmesteren.

– Fra vi kom og til hun var berget gikk det rundt 20 minutter, legger han til.

Vian forteller at de syntes dette var et kjempespennende oppdrag.

– Det var spennende, og vi lærte mye etter at de to elgene gikk gjennom isen på Farstadvannet for vel en uke siden. Vi har det utstyret som trengs, og har etter episoden på Farstadvannet sett flere videoer fra andre bergingsaksjoner. Det fikk vi god nytte av. Det var godt å se at dyret var i fin form etter den lange tiden i vannet, sier brannmester Roger Vian.

De siste dagene er det observert mye elg langs veiene og det har vært flere elgpåkjørsler. Det har også vært observert mye elg i bobodde områder. Mandag var en elg på byvandring i Leknes, og det har også vært observert elg i boligfelt på Leknes og på Gravdal.

Les også: Skogens konge på byvandring


Artikkeltags