I august i fjor streiket Greta Thunberg alene for å gå gjort noe med klimaproblemene utenfor Riksdagen i Stockholm i tre uker i strekk. Fredag streiket Ella Reidarsdatter Åland (15) alene foran rådhuset på Leknes for samme sak. Hun snakker engasjert om klimasaken. Her skal hun sitte i en time, men hun ser for seg at hun skal streike en fredag i måneden framover.

– Jeg bryr meg ikke om at jeg får fravær. Vanligvis er jeg en person som bryr meg om fravær, men ikke for denne saken. Mamma og pappa støtter meg også, fordi de vet det er viktig for meg. Vi må begynne en plass, sier den engasjerte streikeren.

100 unge møtte til klimastreik den samme dagen i Svolvær.

Inspirert etter forrige streik

Reidarsdatter Åland har lenge tenkt på klimaendringene, og ble inspirert etter klimastreikene gikk verden rundt. Sist streik for klima var forrige måned, da var hun også til stede på Leknes.

– Først tenkte jeg at det Thunberg gjorde var bra. Så begynte jeg å engasjere meg ordentlig ved forrige streik. Jeg forsto at jeg også kan gjøre noe. Om noen ser at jeg sitter her alene, viser det til andre at de også kan, sier hun.

I dag skulle hun egentlig vært på teaterforestilling på Meieriet, men hun har valgt å streike.

– Det var noen som sa de skulle komme, men jeg bryr meg ikke om jeg må sitte her alene. Det kan påvirke noen uansett, om det er bare meg her, sier Reidarsdatter Åland.

– Det er ikke sikkert ungdommene på øya tenker så mye på klimakrisa. Effekten av en streik kan være like stor i en mindre by som denne, men det er kanskje lettere i en stor by. Vi kommer også til å bli påvirket, derfor er det like viktig her, sier hun.

Les også: Kaja (17) streiker for klima: – Vi krever handling og er drittlei av å ikke bli tatt på alvor

Plast i havet

Det er plast i havet, død blant planetens dyrearter og stigende havnivå som engasjerer. Alle kan resirkulere, justere forbruksnivået sitt, kjøpe brukt heller enn nytt og reise kollektivt.

– Jeg så akkurat en dokumentar om hvordan klimaendringene endrer planeten for dyrene. Den knuste meg, sier hun.

Ungdommene streiker fordi de bryr seg om klimaendringene, og håper politikerne og de med makt hører etter.

– Nå vil jeg at politikerne og de med makt gjør noe. Når det er de unge som er de voksne og omvendt, er det noe som er feil. De voksne må vise at de bryr seg om vår framtid, sier hun.

Les også: Store protester mot cruisebåthavn