AVISA NORDLAND: - Før hadde vi tre mål med turene. Det var å få seile, fiske den maten vi skulle spise og ankre opp helt tilfeldig. Nå har vi et fjerde mål, og det er å gå i land og rydde maritimt avfall. Jeg vet ikke om det er samlerinstinktet i oss som kommer fram, for det blir bare mer og mer rydding. Og det er enormt mye å ta av, forteller de til Iris Salten i en pressemelding.

Litt blir plutselig mye

Ellen Gjertsen fra Krystad og mannen Birger kan gå i land på en ubebodd øy, for eksempel Steinsvær utenfor Bodø. Tanken er at de kommer til å fylle et par sekker, men det blir alltid mer.

- Avfallet ligger nedgrodd i tang og vegetasjon. Vi finner alt fra ødelagte nøter, tauverk, plastdunker, fiskekasser, ja - listen er uendelig lang. Mye av dette kommer fra fiskenæringen.

Til nå har de vært innom ti ulike områder på øyer utenfor Bodø, der de har samlet tilsammen 90 sekker med avfall.

- Noe tar vi med oss, og noe må vi bare la ligge for henting av Bodø Havn. Nå utfordrer vi andre båter til moderne Holmgang å gjøre som oss, rydd litt hver gang de gjør strandhogg. Hvis de igjen utfordrer andre, vil vi få på land store mengder avfall iløpet av sesongen, sier Birger.

Saken fortsetter under bildet.

Har mottatt mye

Samboerparet er ikke alene om å rydde strender i Salten. Iris har hittil mottatt over 60.000 kilo med marint avfall, til tross for korona.

- Vi er rett og slett imponert, for året startet på verst tenkelig vis med nedstengning over hele landet og innføring av strenge smittevernregler. Men, folk har ryddet med god avstand og fylt sekker med 30 tonn marint avfall. I tillegg har "In the same boat" vært på raid i Salten i sommer. De har ryddet 10 tonn utenfor Bolga, 15 tonn utenfor Arnøyene og fem tonn utenfor Nordskott. Av dette har Iris hentet 10 tonn, forteller kommunikasjonsansvarlig i Iris, Arnt E. Pedersen.

400 tonn siden starten

I 2011 startet Iris opp Aksjon Reine Strender, og har tatt imot over 400 tonn avfall fra kystområder i Salten.

- Det er egentlig vanskelig å forestille seg hvilke mengder dette er, for plasten utgjør et enormt volum i forhold til vekt. Sammenpresset er det snakk om 16 fulle vogntog, sier Pedersen, og påpeker at en enkelt kan bli med på Aksjon Reine Strender ved å kvittere ut sekker på et av Miljøtorgene, rydd stranda, sett sekkene ved nærmeste kjørbare vei og meld fra på hjemmesiden til Iris om hvor de står og hvor mange sekker der er.