Det er nærmest fast takst etter helga at det har vært bråk utenfor Mix-kiosken på Leknes, og det er nok ikke lenge før noen vil mene at kiosken er et problem og vil innføre restriksjoner av et eller annet slag.

Da gjelder det å ikke velge en lettvint løsning og gi etter, for det vil i så fall være fryktelig urettferdig og korttenkt.

For det første kan ikke innehaveren holdes ene og alene ansvarlig for at ungdommer samles i sentrum. Ungdom liker å være sammen med annen ungdom, og det kommer de til å fortsette med.

Når da Mix er det eneste stedet som er åpent, med påslåtte lys og varme, i et ellers stengt og kaldt bysentrum, er det ikke så rart at dette blir et møtested. Derfor skal man være forsiktig å rope på tiltak, for ungdommen kommer til å søke sammen uansett hva man gjør med Mix.

I tillegg har jo innehaveren vært svært tydelig på at det er helga som gjør omsetninga. Det tror vi han på. Matbutikkene vegg i vegg har åpent til 23.00 og naturlig nok adskillig lavere priser på typiske kioskvarer. I tillegg har kiosken konkurranse fra to bensinstasjoner og et gatekjøkken på hurtigmat.

Kioskdrift har nok hatt sin gullalder.

Vi registrerer at politipatruljen er jevnlig forbi Mix i helgene, og det har åpenbart et nedkjølende effekt på de som kanskje har en tanke om å være litt for bråkjekk. Trolig går natteravnene også forbi med jevne mellomrom, uten at man kan forvente at de har samme effekten som to politibetjenter. Natteravner skal uansett ha en mer "være til stede funksjon". De er ikke vektere.

Skulle man peke på en mulig løsning, så måtte det nettopp være vektere. Da får man selvfølgelig raskt problemstillinga: hvem tar regninga?

Her er det nok ikke urimelig at kiosken selv må ta noe, men også senteret må kunne forventes inn i et slikt spleiselag. Lofotsenteret har i kraft av sin størrelse og sitt utvalg av butikker tatt det meste av handelen i sentrum, og blitt landsbytorget der det meste skjer. Det forplikter.

Da kan det nok være slik at det er en følgekostnad å sette inn vektere slik at forholdene rundt kiosken kan bli roligere.

Det er selvfølgelig en uriaspost å måtte være vekter et sted der berusede ungdommer samles i en fortettet periode, men vi forutsetter likevel at dette er en tjeneste som er å få kjøpt.

Og til dere som mener at ungdommen ikke skulle vært ute i Leknes en lørdagskveld, og heller vært hjemme hos foreldrene sin og spilt ludo, så er ikke utferdstrang i helgene et helt nytt fenomen.

Før var det på ungdomshusene ungdommen møttes, og det gikk ikke alltid like pent og pyntelig for seg der heller. Troverdige besteforeldre, de som ikke har ervervet altfor selektiv hukommelse, kan fortelle mye om det som foregikk der.

Det ligger mange utslåtte tenner i grusen utenfor ungdomshusene i Lofoten.