Gå til sidens hovedinnhold

En fiske & fangstelev komme seg raskere ut i jobb, og vil ha mulighet til å betale skatt mye tidligere enn de elevene som går studiespesialisering

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den dagen jeg fikk vite om forslaget til å legge ned Naturbruk- og fiske & fangstlinjen ble jeg sjokkert. Jeg synes det er lite gjennomtenkt at fylkeskommunen vurderer dette.

Det har vært svært stor pågang og kniving om plassene både på Naturbruk og Fiske- og fangst, og det er flere elever som ønsker å gå her som ikke har fått plass siden det er fullt. Derfor synes jeg det er rart at fylkeskommunen vurderer å legge ned utdanningsprogrammet.

Jeg har blitt fortalt at dette dreier seg om det økonomiske, og at en elev som går VG1-VG2 fiske & fangst koster mer enn en elev som går f.eks. studiespesialisering. Men om man ser langsiktig på den økonomiske lønnsomheten av elevene i framtiden, vil en fiske & fangstelev komme seg raskere ut i jobb, og vil ha mulighet til å betale skatt mye tidligere enn de elevene som går studiespesialisering. Med de inntektene som er mulige for oss på fiske og fangst å oppnå etter endt utdanning, vil vi kunne betale tilbake pengeforskjellen mellom oss og studiespesialiseringselevene. Siden de aller fleste elevene på studiespesialisering må/skal gå videre på universitet for videre utdanning, blir ikke kostnadsforskjellen mellom dem og oss så stor likevel.

Siden Norge satser så stort på fiskeriet, synes jeg det er veldig dumt at det er bestemt å legge ned fiskerilinjen på Gravdal med 60 års erfaring i å utdanne nye fiskere. Dersom nedleggingen blir gjennomført er det mange elever som vil komme til å velge en annen utdanning, eller velge å ikke utdanne seg i det hele tatt siden den nærmeste skolen er på Myre. Det er veldig viktig med utdanning, og dersom de norske fiskebåtene tar inn mange ufaglærte lærlinger er det helt sikkert at risikoen er større for at det kommer til å skje en ulykke om bord. Det er bevist at dødeligheten ved arbeidsulykker er størst blant de ufaglærte arbeiderne. Siden det er så utrolig viktig med sikkerhet om bord på fiskefartøyene bør alle de dekksansatte vite om alle farene på dekk, slik at de vet hva de bør være forsiktig med og hva de skal gjøre for å forebygge ulykker.

Skolen har som sagt 60 års erfaring, og det er mange arbeidere i kystrederier langs hele norskekysten som har gått på skole på Gravdal. På fiskefartøyet «Ballstadøy» som holder til på Ballstad har hele mannskapet gått på fiske og fangst på Gravdal. Fiskerilinjen på Gravdal bør bevares, og jeg håper at fylkeskommunen tenker seg om en ekstra gang før de velger å legge ned Naturbruk og Fiske & Fangst.

Kommentarer til denne saken