BUA står for Barn-Unge-Aktivitet og er hele kommunens utstyrsbod. BUA fungerer som et utstyrsbibliotek, hvor bøker er byttet ut med sport- og fritidsutstyr. Alle kan låne, selv om tilbudet først og fremst er rettet mot barn og unge. Utstyret er bra og godt vedlikeholdt, og tilbudet er gratis.

To år

Det er Lofoten Friluftsråd, FNF Nordland, Vestvågøy kommune og Vestvågøy Frivilligsentral som har tatt initiativet til å starte opp BUA Vestvågøy. Vestvågøy kommune har stilt lokalene ved siden av Taxiholdeplassen til rådighet. I tillegg er Lions Club Lofoten og Lofoten Turlag med som viktige støttespillere.

Arbeidet med å få etablert Bua Vestvågøy startet allerede i 2018, og i vinter var alt klart til åpning.

– Da kom koronaen, og alt måtte legges på is. Nå er vi endelig klar til åpning. Vi har vært i møte med kommuneoverlegene når det gjelder smittevern, og vil selvsagt følge alle de retningslinjer som gjelder, sier Fida Amin som er styreleder.

På grunn av disse retningslinjene kan de ikke låne ut utstyr som for eksempel soveposer og våtdrakter.

– Men vi har masse utstyr rettet mot sport, fritid og lek. Det er sykler med alt utstyr, ballspill, rullebrett, redningsvester og turutstyr for å nevne noe. Skulle det være etterspørsel etter spesielle ting vil vi prøve å skaffe det, sier Peter Andresen fra Lofoten Friluftsråd.

Tirsdag og torsdag

Planen er at Bua skal ha åpen to dager i uka i sommer.

– Hver tirsdag og torsdag ettermiddag i sommer har vi åpent, og det er bare å stikke innom. Alt er gratis. Utlånet er primært rettet mot barn og ungdom, og alle må være bosatt i Norge. Leietiden er to uker. Hvordan det blir etter sommeren vet vi foreløpig. Vi får evaluere sommeren først, sier Amin.

Hun forteller at de har jobbet hardt med å skaffe midler.

– Vi har fått penger fra forskjellige fond og stiftelser. Blant annet har Lions Club Lofoten bestemt å bidra med 5000 kroner i tre år. Vi nyter også godt av en nasjonal utstyrsavtale med Intersport, og vi har inngått en serviceavtale med Intersport Leknes, sier Amin.

BUA Vestvågøy har nå det utstyret de trenger, men utfordringen ligger i driften. Det meste er basert på frivillighet, men de har ansatt en driftsansvarlig.

– Vi har en del frivillige som stiller opp, men vi trenger flere. Det kan være folk som kan bidra til reparasjoner og vedlikehold. Har du lyst til å bidra er det bare å ta kontakt, sier Aud Karin Larsen fra Vestvågøy Frivillighetssentral. Hun og Peter Andersen har vært med siden prosjektet startet

Erfaringer fra andre steder viser at det er fornuftig å ha en person som har det overordnete ansvaret.

– Roy Andre Thuv er ansatt som ansvarlig i sommer. Utfordringen framover er å skaffe midler til den daglige driften. Vi har søkt forskjellige steder, men fått avslag. Nå har Coop Ekstra på Leknes montert en knapp på panteautomatene slik at folk kan velge å gi pantepengene til BUA Vestvågøy. Vi håper mange velger å gi pengene til oss, og alt vil gå til driften av Bua, sier Fida Amin.

Torsdag ettermiddag blir det åpning av BUA Vestvågøy.

– Vi håper mange tar turen for å se hva vi har, og kanskje låne ting som de har lyst til å prøve før de kjøper eget utstyr. Kom innom, heter det fra initiativtakerne til BUA Vestvågøy.