Endelig ser det ut til at vi skal få en stor idrettshall i Vågan!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vinteren er lang i Lofoten, og når Stranda Stadion var spilleklar i mai var det 7 måneder (!) siden man sist spilte fotball ute i Svolvær. Vintersesongen samler lagene til treninger i Kong Øysteins Hall i Kabelvåg. Et fint tilbud, men kapasitetsbegrensninger gjør at lag i alle årsklasser i utgangspunktet tildeles bare 1 – 1 ½ time trening hver uke gjennom en lang vinter.

Man kan snakke lenge om samarbeid klubber og lag mellom,men i dette tilfellet har alle lag den samme interessen. Skal man opprettholde rekruttering, idrettsglede og kvalitet står treningstid og tilgjengelighet øverst på listen.

Forrige uke slapp NFF en rapport som viste at så mange som 20.000 barn og unge landet rundt har sluttet med fotball i løpet av de siste månedene i koronaperioden. En spesiell situasjon med drastiske tall, men likevel lik den situasjonen fotballmiljøet i Vågan opplever hver vinter. Begrenset treningskvalitet og treningstider gjør det svært vanskelig å tilby et godt tilbud og holde på spillere gjennom frem til utesesongen starter i mai.

Og betydningen av fasiliteter har man gode eksempler på i Vågan.

Se bare hva den nye turnhallen i Kabelvåg har gjort for både rekruttering og kvalitet blant turnere i kommunen. Dette var en svært ønsket, nødvendig og helt rett investering. Og, definitivt en av grunnene til at «lille Vågan» har en av landsdelens best drevne turnklubber med gode medlemstall og høy kvalitet. Et resultat man antagelig ikke hadde vært nær om dette måtte organiseres i en liten gymsal med 1-2 timer trening i uka.

Tenk hva man kan oppnå med samme effekt i fotballen eller andre idretter i Vågan.

MEN, Skal vi først bygge en hall er det viktig å ikke gå i samme felle som andre idrettslag og kommuner over det ganske land. Med storforståelse for at det er økonomiske hensyn som må ivaretas er ikke historiene om for liten hall, for få garderober, mangel på kafe/lager/andre fasiliteter få her til lands. Og som vi allerede vet er det mange andre idretter i Vågan som kunne tenkte seg plass i en hall, og som absolutt fortjener bedre fasiliteter.Nå ser det ut til at klatreklubben planlegges inn i den nye hallen. Svært gledelig! Her er miljøet allerede så stort at man trenger økt kapasitet for å ta vare på sine medlemmer.

Vi er i tillegg så heldige at vi bor i «verdens vakreste øyrike», med et reiseliv i verdensklasse.

Lofoten ER allerede en attraktiv destinasjon og har dermed alle forutsetninger for å tiltrekke seg (og selv skape) spennende arrangementer med stort antall deltakere og publikum hele året.

Flere bærekrafts-prosjekter gjennomføres for tiden, og det snakkes mye om «vintersesong», de rette gjestene, fokus på slitasje og bærekraftig bruk av destinasjonen.

En hall med de rette fasilitetene vil utvilsomt gi store mulighet for idrettsarrangementer, treningsleirer og andre arrangementer som kan tilføre Vågan tusenvis av «bærekraftige» gjester hele året. Det gir oss en unik mulighet til å selv skape arrangementer og styre dem til en tid på året hvor vi både trenger og ønsker gjester.

Men skal man få dette til må fasilitetene tilpasses.Tilskuerplass, møterom, kafe, toaletter, lagringsplass osv må «dimensjoneres»for dette. Det koster mer, men inntekstpotesialet vil i samme tid øke betydelig. På andre destinasjoner er overnatting og arrangements kapasitet(logistikk bespisning m.m) en knapp faktor for store arrangementer. Dette gjelder ikke Vågan. Her finner vi allerede tusenvis avovernattingsplasser, fantastiske restauranter og gode aktivitetsbedrifter. En næring som antageligvis vil være mer enn interessert i å bidra økonomisk til enn hall som tilfører dem økt trafikk gjennom året. Som eksempel kan man se til VM i Skreifiske. Et arrangement hvor overnattingsbedrifter gir båtforeningen provisjon på alle rom som selges i perioden arrangementet pågår. Dette er en god modell som også vil kunne bidra til økonomi, kvalitet og mangfold i en ny idrettshall i kommunen. Økte inntekter gir større muligheter ift investeringer,og jeg håper politikerne tar reiselivet med på planleggingen av detaljer/innhold i en ny hall.

Som tilflyttet «lofoting» håper jeg også at planleggingen av fremtidige idrettsanlegg ikke begrenses av geografisk uenighet. Denne er nok ikke større her enn andre steder, men likeså en negativ faktor. Svolvær og Kabelvåg er nær sammenbygd, og en gang i fremtiden vil de nok bli det.

Personlig synes jeg det er helt greit å kjøre barna til Kabelvåg på trening, og ser på ingen måte de få kilometerne som plagsomme. Ser man til større steder og byer er det svært få som har så kort vei til trening(tid/avstand). Mitt inntrykk er at de fleste foreldre er svært fornøyde med at det finnes gode fasiliteter bare få minutters kjøring fra eget hjem, og igjen er turnhallen et godt eksempel på at gode fasiliteter er viktigere en fysisk beliggenhet.

NB! Det er kortere avstand fra Svolvær til Kabelvåg enn det er fra Harstad til Harstad eller Tromsdalen til Tromsdalen.

Så, HURRA for at vi ser ut til å få svært etterlengtetkapasitetsøkning for idretten i Vågan.

Sørg bare for å planlegge en hall med de rettefasiliteter, stor nok til flere idretter og gode arrangementer. Her er mulighetene mange!

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags