Lofoten er utvilsomt en av de mest idylliske plassene i kongeriket, men den hyppige ruskjøringen jeg nå leser om, er i ferd med å utvikle seg til en stygg karakterbrist for øysamfunnet.

«Ti personer på åtte dager. Det er altfor mye. Vi er ikke bare overrasket, men skuffet over holdninga som enkelte viser til rus og bilkjøring.» Ordene tilhører politioverbetjent Mons Klausen i UP.

Jeg lener meg på ordene til Klausen – det er skuffende å se folks holdning til rus i trafikken. Ikke bare er det skuffende, men også høyst urovekkende. Din mor, far, datter eller sønn kunne blitt uskyldige ofre som konsekvens av andres egoistiske valg.

Og mørketallene? Ja, de er nok dessverre enorme.

Hvorfor er det slik?

Hadde jeg visst det, ville jeg selvsagt stoppet utviklingen sporenstreks. Dessverre er det en rekke grunner til at folk utsetter seg selv og andre for livsfare.

Vi vet at mange som sliter med rus er gjengangere – det hjelper ikke å ta fra dem førerkortet, de kjører rusa uansett. MA – Rusfri Trafikk har i en årrekke jobbet for innføring av alkolås for å luke ut de notoriske fyllekjørerne.

Dagen derpå-promillen er også et velkjent faktum. Mange overvurderer egen evne, og tenker at 12-timersregelen er fasit. Det er ikke en pålitelig regel. Dersom du er i tvil om du er kjørbar dagen derpå, er det ingen tvil. La bilen stå og skaff deg skyss på annet vis.

Jeg svartmaler kanskje høstidyllen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest, og de færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis skulle jeg ønske at absolutt alle hadde i bakhodet.

Jeg er glad Utrykningspolitiet er på offensiven, samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring.

Nyt høsten, men vær så snill: Kjør rusfritt, så blir veien sikrere både for deg selv og andre. Og la mitt og hele nasjonens inntrykk om det idylliske Lofoten vedvare.