Gå til sidens hovedinnhold

Er det uforsvarlig å ikke bruke refleks?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det korte svaret er selvfølgelig et høyt "ja". Det sier seg sånn sett selv, selv om vi må bli påmindt dette år etter år. Barn nede i 6års-alderen lærer av sine medelever og vennekrets at refleks ikke er kult å gå med, og slik har vi det gående igjen og igjen hvert eneste år. Jeg har selv vært i meget nær-drap-opplevelser da folk ikke har brukt refleks. På ett punkt var jeg tilstede i bil da en mor med barnevogn ikke brukte refleks verken på seg selv eller barnevognen. Hadde det ikke vært for lav fart, ville dette sannsynligvis gått meget galt.

Men det finnes en faktor til i denne problemstillingen; nemlig sjåfører.

Alt for mange sjåfører, og beklageligvis i alle aldre, føler et enormt behov for å bruke telefonen bak rattet. Enten det er snapchat, messenger, eller den "mer uskyldige" Spotify.

Mobilen tar oppmerksomhet bort fra veien, og dermed også fotgjengere, og andre biler. De hevder som regel at "det har gått bra til nå", eller at"de er gode sjåfører", så det er ikke noe problem.

Neivel. Jeg har selv gått over et gangfelt flere ganger og lurt på om sjåføren følger nok med til å ha sett meg. Og vurdert om jeg skal stoppe midt på veien for å se panikken når de løfter blikket fra skjermen. Dog har jeg ikke et dødsønske, så det har uteblitt til nå.

Men hvor mange saker fins det ikke på verdensbasis om uforsiktige sjåfører som har drept mennesker fordi de måtte fortelle et eller flere mennesker om hvor de er akkurat nå?

Før snapchat og lignende, var det veldig få som lurte på hvor folk var til en hver tid, men nå virker det viktig å måtte dele til alle kontaktene sine hvor man er og hva man gjør. Tydeligvis viktigere enn å følge med på hvor man selv kjører, det.

Også har vi jo den voksende trenden med fyllekjøring i Lofoten om dagen...

Føler meg ikke veldig trygg til tross for refleks om dagen, jeg. Du vet aldri om folk bak rattet, som du heller ikke ser snurten av i mørketiden, bruker snap, er full, eller begge deler.

Kommentarer til denne saken