Gå til sidens hovedinnhold

Er du en av de heldige?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Over 150 000 personer søkte i år høyere utdanning. Det er en økning på snart ni prosent fra i fjor, og skyldes trolig usikkerhet i arbeidsmarkedet knyttet til koronaviruset, og at mulighetene for å studere i utlandet er nærmest borte.

Til tross for at regjeringen nylig opprettet 4000 nye studieplasser, vil økningen i søkertallene føre til større konkurranse om plassene på de fleste utdanningsområdene. Tretten utdanningsområder har oppgang i antall førstevalgsøkere, mens tre utdanningsområder
(reiseliv, lærerutdanning og jus) har en nedgang sammenlignet med søkningen i fjor. Den prosentvise økningen er størst for økonomiske og administrative fag, mediefag, historie og samfunnsfag. Men vi ser også en oppgang i søkertallene til helsefag.

I begynnelsen av juli får du svar på om du er en av de heldige som har fått studieplass på ditt førstevalg. Dersom du får tilbud om plass, håper jeg du takker ja, og starter på det studiet du ønsket deg. Men mye kan ha endret seg til da, kanskje har du funnet ut at studier nå ikke er det rette for deg likevel? Dersom du er sikker på at du ikke kommer til å bruke den studieplassen du har fått tilbud om, håper jeg du straks takker nei, slik at nestemann på lista kan få tilbud om å studere.

Tidligere år har vi sett at det i Norge er så mange som en tredjedel av søkerne som ikke takker ja, eller møter opp til studiene de har fått plass på. Til sammenlikning gjelder dette bare seks prosent av søkerne i Sverige og to prosent i Finland.

Norge har en av verdens mest sjenerøse ordninger, med gratis utdanning og svært gunstig studiefinansiering. Men når nesten hver tredje søker ikke bruker studieplassen sin, betyr det at universitetene og høyskolene må gi tilbud til langt flere enn de har plass til. På enkelte studier kan så mange som halvparten av søkerne som har takket ja, la være å møte til studiestart.

Bak hver studieplass som holdes av til en student som ikke møter til studiestart, finner man ungdom på venteliste til det studiet de ønsker seg aller mest, men som kanskje ikke får muligheten til å starte på studiet, hvis tilbudet ikke kommer før etter studiestart. Utdanningsinstitusjonene forsøker å løse denne utfordringen med å overbooke studiene, men dette er en dårlig løsning.

At så mange lar være å takke ja eller nei til tilbudet om studieplass, eller ikke møter til studiestart når de har takket ja, bidrar til større usikkerhet, både for institusjonene og for søkere som står på venteliste. Så derfor – ta et aktivt valg når du får tilbud om studieplass, det er din og andres fremtid det gjelder.

Kommentarer til denne saken