Gå til sidens hovedinnhold

Erling (51) svømte tur/retur Svolvær-Skrova: - På en god dag går det meste

Artikkelen er over 1 år gammel

Erling Santi Falch (51) brukte lørdagen sin på å svømme fra Svolvær til Skrova, og tilbake igjen.

Svolværingen skulle egentlig delta på triatlon på Senja, men måtte melde avbud på grunn av en skade i en fot.

– På grunn av skaden måtte jeg finne på noe annet. Ettersom forholdene lå godt til rette, med lite vind og bra temperaturer, bestemte jeg meg for å svømme til Skrova fra Svolvær, forteller Falch.

Han startet på formiddagen og brukte totalt seks timer og 45 minutter på svømmeturen, som gikk fram og tilbake fra Skrova.

– Jeg bestemte meg på veien bort at jeg ville svømme hjem igjen også. Det hadde jeg ikke turt å flagge på forhånd, men jeg var ikke så kald og sliten så da tenkte jeg at det gikk bra. På en god dag går det meste, og i går var det en god dag, forteller han søndag formiddag.

I 2014 skrev Lofotposten om Erling Santi Falch som tok fatt på den rundt 7,5 km lange svømmeturen fra Svolvær til Skrova. Lofotposten erfarte da at han var den første i nyere tid som har svømt denne turen.

Mye strøm

Strømninger i havet gjorde at atleten brukte noe lengre tid enn han forventet i forkant.

– Jeg trodde det skulle ta tre timer over, men jeg brukte 15 minutter mer. Totalt burde det gått under seks timer, men bølger og strøm gjorde at det tok lengre tid. Da jeg svømte inn til Skrova sto jeg nesten i ro fordi det var så mye strøm. Det måtte jeg bare kjempe meg gjennom, forteller han.

Også turen hjem ble tung.

– De siste 2000 meterne sto det bare på viljen.

Atleten beskriver deler av turen som kald.

– Jeg hadde ti kilo ekstra sist jeg svømte fra Svolvær til Skrova. De skulle jeg gjerne ha hatt med nå, for å unngå å fryse så mye. I utendørs svømming er det en fordel å ha et ekstra spekklag, sier Falch og ler.

Vil ha med flere

Falch håper at dette kan bli en gruppeaktivitet.

– Planen er at vi skal svømme sammen en gjeng, kanskje senere i år eller neste år. Å svømme en vei er noe flere kan klare, alt man trenger er at forholdene ligger til rette for det værmessig, mener han.

51-åringen har ikke hørt om andre som har svømt tur-retur Svolvær-Skrova.

– Jeg måtte skyndte meg å være første mann. Det er alltid artig å være først, sier han og ler.

Nye utfordringer

Med på turen hadde Falch en følgebåt med to personer som kunne bistå om noe skjedde. Svømmeren hadde også festet på seg ei bøye slik at han skulle bli sett ute på havet.

Dagen etter utfordringen har han det helt greit.

– Jeg er litt øm i skuldrene, men ikke noe problematisk. I dag tar jeg meg kanskje en liten fjelltur, sier han, og legger til at han planlegger å være med på Lofoten triatlon i august dersom foten blir bedre.

Kommentarer til denne saken