Under besøket fredag besøkte Erna Solberg produsenten av medisinsk utstyr, ConceptoMed på Ballstad, Lofotprodukt og det nye sikkerhetssenteret på Gravdal, foruten å smake lokalprodusert fiskeburger i hagen hos Høyre-ordføreren.

– Litt av hensikten med besøket var å vise statsministeren det positive som skjer i lokalt næringsliv. Når nasjonale media var med er det viktig å løfte fram det positive. Statsministeren ga uttrykk for da vi kom til Bodø søndag at hun er imponert over den positive utviklingen, og gründeråneden hun møtte, sier Finstad.

Han tok statsministeren med til Gravdal for å markedsføre Vestvågøys kandidatur som vert for den planlagte oljevern/miljøbasen. Men Vestvågøy, i likhet med Vågan, Hadsel, Moskenes, Værøy og Røst, må vente til 2017 før regjeringen avgjør lokalisering.

– Det er viktig at hun får se det vi kan tilby av kompetansemiljø knyttet til en base. Det blir viktig det kommende året å stå på for at basen legges til Vestvågøy, sier Finstad.

Les også: Ingen lovnad fra Erna Solberg om miljøbasen

Sykehus

Statsministerens lofotbesøk er i gang

– Til Lp sa Solberg at regjeringen skal se på arbeidsdelingen mellom sykehus, og at noen oppgaver må sentraliseres. Er akuttfunksjonen ved Nordlandsykehuset Lofoten trygg med denne regjeringen?

– Det er ikke noe nytt i uttalelsen. Sykehusplanen skal ut på høring i høst. Med avstandene og geografien i Lofoten, mener jeg vi har en god sak når det gjelder å beholde et fullverdig lokalsykehus, sier Finstad som også leder fylkespartiet og er medlem av sentralstyret i Høyre.

Les også: Frykter E10 skal nedprioriteres

Tunnel

Samtidig som statsministeren besøkte Lofoten og Vesterålen, sendte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) pressemeldingen om konseptvalgutredning av tunnel under Hadselfjorden.

– Den kom uavhengig av statsministerbesøket. Jeg er ikke overrasket over at en Frp-statsråd imøtekommer et ønske fra Frp-styrte Hadsel. Som ordfører i Vestvågøy er jeg på vakt for konsekvensene, blant annet når det gjelder sykehuset.

– Kan dette forstyrre framdriften når det gjelder Veipakke Lofoten?

– Tunnel er uansett langt fram i tid, hvis den i det hele tatt blir bygd. Konseptvalgutredningen for Fiskebøl-Å leveres snart fra Statens vegvesen. Det er utbedring av E 10 som skal på plass. Tunnel blir ikke en del av denne KVU-runden.

– At samferdselsministeren åpner for tunnel, vil det for alvor bringe Hadselsand inn som felles flyplass for Lofoten og Vesterålen dersom Gimsøy faller?

– Alle vet at Hadselsand er helt uaktuell for Vestvågøy – og Vest-Lofoten. Innkorting av E 10 til Evenes planlegges. Jeg tviler sterkt på at det bygges en storflyplass på Hadselsand med Evenes en time unna. Det har jeg gitt uttrykk for til statsministeren. Forlengelse av Leknes lufthavn er mitt budskap.

I møte med Høyre-medlemmer i Vestvågøy manet Solberg til kamp for gjenvalg av Jonny Finstad.

– For en regjering og for Høyre er det viktig å ha ordførere som kommer med innspill, og er lytteposter for at vi skal bli bedre. Jonny Finstad gjør en god jobb. Dere har en jobb å gjøre for å få han gjenvalgt.

Les også: Vinnerne etter Solbergs besøk (Lofotpostens lederartikkel)