- Et klassisk eksempel på hvor nyttig det kan være å få se et lokalt fenomen gjennom ikke-lokale øyne

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var med en viss angst og beven man åpnet Dagens Næringsliv på lørdag. Avisa hadde tatt turen til Henningsvær for å bringe klarhet i om dette er Norges Aiya Napa. På lørdag skulle vi få svar på det.

Heldigvis fikk vi en etter forholdene godlynt artikkel, rikt illustrert, som rett nok fortalte om festing, men aller mest om at unge folk har det artig.

Vi skal ikke bagatellisere at dop også ble nevnt i reportasjen, men der det er mye folk i 2020, er det dessverre i vår tid også dop.

Det sa da også politiet til Dagens Næringsliv. Skal man våge seg på en konklusjon, basert på det vi som lokalavis vet, og det en gjestende nasjonal avis skriver, så må det være at Henningsvær har fått jobben som sommervikar for de norske alpinstedene. Det betyr høy partyfaktor, kjendiser, hipstere og tilløp til gnisninger mellom innbyggere og besøkende.

Kuriøst nok er det Vågan ordfører som brakte Aiya Napa inn i debatten. Det er mulig han angrer på formuleringen, men det er det egentlig ingen grunn til. Det må være lov å snakke litt billedlig, og årets sommer i Henningsvær var såpass spesiell, og med så uvante utfordringer at dette var en helt grei formulering.

Artikkelen i Dagens Næringsliv var også et klassisk eksempel på hvor nyttig det kan være å få se et lokalt fenomen gjennom ikke-lokale øyne.

Hvis man klarer å se forbi de åpenbart uheldige sidene av sommerens Henningsvær-boom, altså det som går på en del forekomster av manglende folkeskikk, så står vi tross alt med en destinasjon som kanskje er øverst på lista over in-destinasjoner i Norge.

Dette kan Henningsvær, Vågan og Lofoten kapitalisere på.

Det er mange steder i Norge som gjerne vil ha slik tilstrømming av gjester med kjøpekraft, og de fleste steder er ikke i nærheten av å få slik oppmerksomhet. Mange steder prøver så hardt de kan å tekkes norske turister, men mange av kampanjene fremstår mer som et rop om hjelp enn en fristelse.

Dette slipper vi.

Men vi har fortsatt skuldersesonger og lavsesong i Lofoten, og om en måneds tid, ser det helt annerledes ut her. Det er all grunn til å tro at trøkket på Henningsvær i sommer, kan komme stedet og resten av Lofoten til nytte når NRK har begynte å spille Kirsti Sparboes "En sommer er over".

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken