Et nytt slag om bygaven - Trollfjordslaget

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå skal det lages et nytt slag. Et nytt slag om bygaven - Trollfjordslaget. Det historiske verket Gunnar Berg skapte for 130 år siden. Debatten: Tilgjengelighet. Kapital. Bergensere. Trøndere.

Har vi ikke hørt dette før? Utbytting av fiskere i Lofoten!

Maktkamp. Kampen foregikk i Bergen for å kontrollere ressursene fra Lofoten.

Tørrfiskjaktene. Som finansierte utbygging av Bryggen i Bergen. Og på sjøveien til Bergen skulle kirkemakta finansiere sitt storslåtte kirkebygg, eller det vi kjenner som katedralen i Nidaros.

Alt skulle finansieres av det daglige slit og den enorme innsatsen til skreifiskerne i Lofoten. Litt senere fikk vi svolværinger en gave i 1945. Emma Nordmann hadde arvet Trollfjordslaget. Hun ville donere kunstverket til byen hvor det hørte hjemme. Først ble Bodø (huff og huff) lansert. Deretter fikk hun noen innspill, basert på historiske fakta, og da var bykommunen Svolvær et enkelt valg for Emma.

Fakta var klare og enkle. Kunstneren Gunnar Berg var svolværing. Dampskipene som brøt isen i Trollfjorden, kom fra Svolvær. At dampskipeieren Kaarbø, litt fra Harstad, skapte konflikten, lar vi i denne sammenheng ligge. Men han hadde base i Svolvær og ble særdeles viktig for at Hurtigruten og Richard With la inn Svolvær som anløpssted på første seilas for kystruten mellom Tronheim og Tromsø, da han anla dampskipskaia i byen.

Men nå, 2020, er utbytterne fra Bergen på banen igjen. De var også her med hele brystkassen i 1890 også. Min ydmyke oppfordring til bergenserne: Trekk klørne tilbake!

Det er lite sannsynlig at lokale politikere sender en gave, gitt til byen, ut av byen, tross kommunestyrets sammensetning. Gaven er til Svolvær, ikke Vågan. Ikke Henningsvær. Det er ikke alltid fornuftig å lytte til såkalte fagpersoner. Spesielt ikke når tilhørigheten til kunstverket, historien og kulturen virker så fjern, som det synes som den gjør for kommunaldirektøren og leder for kultur og idrett.

Trollfjordslaget, er hovedverket til Gunnar Berg. Det er en konflikten mellom overmakta og fiskerbonden, gjennom syv maleri dokumentert fra hendelse i mars 1890, og er idag tilgjengelig for allmuen. Det henger der kunstneren vokste opp. En av de mange vakre stedene i Svolvær, Svinøya!

Leder for kultur og idrett kunne i stedet for å foreslå å fjerne denne kulturskatten, lansert og finansiert ei byferge. Ei ferge til små og store historiske landingsplasser i Vestre havn i byen. Hadde du kjent kulturen i byen, hadde du for lengst forstått at vi er klar for å spleise. En slik kommunikasjon ville gjort det fantastiske Gunnar Berg galleriet enda mer tilgjengelig, for alle de titusen gjestene som besøker Lofotens hovedstad hvert år. Og for folk flest, som noen fra FrP ville sagt.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken