Det er i år 30 år siden Vestvågøy kulturskole startet bandet Lofotgjengen. Målet var å gi mennesker med ulike funksjonshemninger muligheter til å spille i band. Etter hvert kom Basses og The Band til. De tre gruppene har gjennom årene holdt en rekke konserter.

Eventyrlig reise

Jørn Svendsen leder alle tre gruppene, og har vært med fra starten.

– Det har vært en eventyrlig reise. De viser sånn spilleglede og musikalitet så det er en fryd. Før var det en rekke slike band rundt om i Nord-Norge. Nå er vi bare noen få igjen. Jeg er veldig glad og stolt over at Vestvågøy fortsatt gir dette viktige tilbudet, sier Jørn Svendsen.

Tirsdag møttes Lofotgjengen til øving i Meieriet kultursenter, og bandmedlemmene måtte innrømme at det var en viktig øving.

– Vi skal holde konsert i storsalen på Meieriet på lørdag, og da skal vi også selge den nye plata vår, forteller May Oddny Jørgensen som er en av dem som har vært med fra starten.

Plata som de tre bandene gir ut har fått navnet «Kom igjen» og består av ni låter. De tre bandene spiller ulike sjangre, og det gjenspeiler også plata. Her er låter fra Henning Kvitnes, Åge Aleksandersen, DDE og flere svensktopplåter.

Eget studio

Jørn Svendsen forteller at plata er spilt inn og produsert i kulturskolens eget studio.

– En av grunnene til at vi kan lage denne plata nå er at vi har fått vårt eget studio. Kulturskolelærer Bengt Ronny Lorentzen har vært hovedprodusent med bitte litt hjelp fra meg. Vi synes plata er blitt veldig bra og gjenspeiler det disse gruppene står for, sier Svendsen.

Det er ett år siden de startet arbeidet.

– Det har vært mye arbeid, og vi har møtt på noen utfordringer, men i hovedsak har det gått veldig greit, sier Jørn før bandmedlemmene begynner å hinte om at det er på tide å komme igjen.

Dermed slår vokalist Per Johnny til med «Kristina från Wilhelmina», og når Jørn ikke følger helt med kommer det raskt fra bassist Nils Sverre.

– Eg trur vi må hjelpe han litt.

Spillegleden er stor og etter åtte-ni låter er øvingen over.

Superstolte

De svarer et unisont ja når vi spør om de er stolt over plata.

– Det er klart vi er superstolte. På plata får vi vise folk hva vi er gode for. Denne plata viser også at vi tar vare på hverandre, sier Nils Sverre Hansen som er medlem i alle tre bandene.

Bandmedlemmene innrømmer at de under plateinnspillingen har blitt litt lei.

– Det har vært mye øving og terping. Av til ble vi nok litt lei alt, men nå gleder vi oss bare til lørdag, slås det fast.

Lørdag er det klart for konsert og da skal også plata slippes.

– Alle tre bandene står på scenen, og vi blir å selge plata der. Den er kjempebra, så det er bare å kjøpe. Vi håper på fullt hus og masse liv. Vi skal gjøre vårt, kommer det kontant fra Nils Sverre.

På spørsmål om de tror de kommer til å selge flere plater enn Åge Aleksandersen så kommer det kjapt fra den glade gjengen.

– Plata vår kommer til å selge mye mer!

Jørn Svendsen forteller at plata er finansiert av kulturskolen og av inntekter fra opptredener.

– Vi må takke Lions Club Lofoten for å leie inn alle bandene til diverse tilstelninger, og uten denne støtten hadde vi nok ikke fått til denne plata, sier Jørn Svendsen.

I tillegg til de tre plateaktuelle bandene vil det også bli noen gjesteartister under konserten i storsalen på Meieriet lørdag.