Etterlyser noen som tar ansvar for farlig avfall

Farlig avfall: Havdelingsmerkene er kreosotimpregnert materiale. Det regnes som farlig avfall.

Farlig avfall: Havdelingsmerkene er kreosotimpregnert materiale. Det regnes som farlig avfall. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere steder i Lofotfjellene ligger det havdelingsmerker som ikke er i bruk. Nå blir det etterlyst noen som tar ansvar og fjerner dem.

DEL

Havdelingsmerkene er røde planker som ble brukt som markeringspunk for fiskere. De ble ofte satt opp på fjellene, slik at fiskere kunne fiske etter bestemte steder etter merkene. Siden 2010 har det vært GPS-posisjoner som har gjeldt for alle havavdelinger. De gamle havdelingsmerkene er derfor ikke i bruk, og heller ikke tatt hånd om.

Farlig avfall

Havdelingsmerkene er kreosotimpregnert materiale. Det regnes som farlig avfall, og bør leveres til anlegg som mottar slikt materiale. Bjørn Stokvik etterlyser noen som tar ansvar og får de fjernet. Han forteller at det ligger en god del gammel trevirke på Søråsen mellom Hopoen og Ørsnesvika.

- Hadde det vært ubehandlet treverk som brytes ned i naturen, hadde det vært en annen sak. Men det er det ikke. Jeg tror kanskje det har ligget der i 10 år, sier Stokvik

Flere steder

Stokvik forteller at det muligens ligger farlig avfall flere steder rundt om i Lofotfjellene. Han har vært i kontakt med andre turgåere som har observert lignende materiale.

- Jeg la ut dette bilde på min Facebook-side. Da var det flere som kommenterte at det ligger gamle havdelingsmerker andre steder i Lofoten også, uten at jeg kan dokumentere dette.

Stokvik har ikke vært i kontakt med som noen muligens bør ta ansvar og få havdelingsmerkene fjernet.

- Jeg vet ikke hvem sin oppgave det er, sier Stokvik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken