– Alt skjedde egentlig ganske fort. Et vennepar av oss der oppe fikk høre at det var en ledig jobb hos LNS Spitsbergen og sendte meg en link på stillingen. Jeg sendte en søknad og fikk plutselig innkalling til videointervju. I slutten av mai fikk jeg vite at jeg fikk stillingen, forteller Håvard – tydelig fornøyd med muligheten som nå har åpnet seg for familien.

– Det er den råe og uhemmede naturen der oppe som appellerer til meg. Det å bo i verdens nordligste bosetting er noe jeg alltid har hatt lyst til, sier han entusiastisk.

Det kan samboer Ida-Marlen skrive under på.

– Håvard har alltid snakket om Svalbard. Jeg har aldri vært der oppe og vet ikke helt hva vi går til. Men, jeg velger å se på det som en ny opplevelse og Håvard har dessuten lovet at vi kommer hjem igjen om vi ikke trives.

Minner for livet

Både Håvard og Ida-Marlen har nå sagt opp jobbene sine hos henholdsvis Secora og Vågan kommunes koordinerende enhet.

– Det er litt trist å skulle si opp jobber som vi trives godt i, men sånn måtte det bli, sier Ida, som nå har fått seg ny jobb på det lokale postkontoret i Longyearbyen.

– Jeg håper og tror det er en jobb som gjør at jeg blir fort kjent med folk der oppe.

Familien gleder seg nå til å nye og spennende opplevelser.

– I skolen og barnehagen er ungene med på både å slakte rein, turer med hundeslede og andre spennende ting som de aldri ville fått oppleve her, påpeker Ida-Marlen.

– Og det er jo hovedsakelig derfor vi gjør dette – for å gi ungene en unik opplevelse og minner for livet, legger Håvard til.

Giftermål

Snart ti år gamle Helle ser også fram til nye eventyr. Hun skal starte i en ny klasse med 19 andre elever fra syv ulike nasjoner.

– Jeg har en venninne som allerede bor der oppe. Det er bra, sier hun, men innrømmer at følelsene før flyttingen er blandede.

Også resten av familien vedgår at det blir tøft å skilles fra familie og venner her hjemme, men allerede 8. oktober er det duket for en liten gjenforening med de nærmeste.

– Vi gifter oss 8. oktober. Egentlig skulle vi giftet oss denne helgen, men det er vi nå glade for at ikke ble noe av. Det hadde blitt litt mye oppi all pakkingen og flyttingen, påpeker Ida-Marlen.

Snart klare

Familien Helmersen Storhaug har nå pakket de fleste eiendeler i en stor container som snart skal skipes til Longyearbyen. Over helgen venter en ferietur til både hovedstaden og dyreparken i Kristiansand, før ferden går videre til Svalbard.

– Huset er nå leid ut og det meste er praktiske er fikset, så nå er vi snart klare, sier Håvard.

Hva ser dere mest fram til?

– Å bli kjent med samfunnet der oppe, få dra på fine turer og jakt, kommer det kjapt fra Håvard.

Ingen skepsis knyttet til isbjørn og det å måtte bære våpen?

– Vi har stor respekt for isbjørn. Jeg har jaktet siden jeg var 16 år gammel, så det skal gå fint.

Det sies at de som bosetter seg på Svalbard for en periode enten elsker eller hater det. Hvor familien fra Kabelvåg lander, får tiden vise.

– Vi skal gi livet der oppe en sjanse og så må vi bare se hvor lenge vi blir værende, avslutter Ida-Marlen.