Færre har gått hit i år – tror nedgangen skyldes arbeidet fra bygdelaget

Foto:

Telleren på stien til Kvalvika har registrert 41.000 passeringer hittil i år.

DEL

- Om man regner at hver person har gått forbi telleren to ganger, er det omtrent 20.000 besøkende fra januar til nå, forteller Peter Andresen, daglig leder i Lofoten Friluftsråd.

Økt trafikk til Ryten

Dette er en nedgang sammenlignet med fjoråret.

– I 2019 ble det registrer 75.000 passeringer i løpet av året, sier Andresen.

– Jeg tror nedgangen skyldes arbeidet fra bygdelaget som har jobbet for å flytte trafikken via Ryten. De har jobbet bevisst for å flytte trafikken, ved å blant annet vise til hvor man kan parkere, forteller Andresen og legger til at det har vært en økning i antall passeringer til Ryten.

– Det har vært 55.000 passeringer til Ryten til nå. I løpet av 2019 var det 58.000 passeringer. Det er tydelig at det har vært mye trafikk de tre sommermånedene. Jeg tror vi kommer til å ende opp med flere passeringer til Ryten i år enn i fjor.

På «instagram-toppene»

I år har det vært flere norske turister og færre fra utlandet. Før sommeren hadde Andresen en teori om at norske turister ville søke bort fra de kjente toppene.

– Jeg tenkte at nordmenn vil gå de lengre turene og søke bort fra «instagram-toppene». Men det synes ikke å være tilfelle. Jeg tror heller nordmenn i større grad har søkt mot de kjente toppene. Dette kan være fordi man ser mye bilder av dem på Instagram. Det kan også være at det har vært flere nybegynnere på tur i år, og at de velger kjente topper som de vet er fine. Jeg har inntrykk av at det har vært lite folk i fjellene ellers, men at de kjente toppene har hatt et enormt besøkspress i en kort periode, sier han.

Tallene fra flere tellere rundt om i Lofoten viser at sesongen har vært kort og intensiv i år.

– Sammenlignet med tidligere år er grafene i år flate inn mot sommeren og skyter til værs i en periode før de flater ut igjen, sier Andresen.

Artikkeltags