Da mildværet sneiet innom Lofoten i desember, gikk kommuneoverlegen i Vågan ut med en oppfordring som er like aktuell nå, som da. Budskapet var ikke å feie for egen dør. Nesten motsatt: Strø utenfor ditt hus, eller din gård.

- Man er pliktig til å strø utenfor eget hus. På legevakten merker vi det med en gang det blir glatt ute. Det gjelder i forhold til brudd i hofter, ankler og håndledd. Det er en klar oppfordring til både private og næringsdrivende om at man sørger for at det er trygt å gå på fortauene, sa Jan Håkon Juul til Lofotposten i desember.

Kaldvær og påfyll og snø gjennom jula og påfølgende omslag til mildvær rundt nyttår, gjør det på sin plass å gjenta oppfordringen fra kommuneoverlegen. Kan du som leser dette, og eier en sentrumseiendom med tilhørende fortau, si at "ja, jeg har strødd utenfor mitt/mine eiendommer"? I så fall: Veldig bra, du er et eksempel for andre!

Kan du ikke svare ja, er vårt håp at du tar deg en tur og sprer sand på gangpassasjen, her og nå.

Det er risiko forbundet med speilglatte fortau. For bevegelseshemmede kan noen sårt tiltrengte sandkorn utgjøre en stor forskjell:

– Vi har ganske mange personer i Vågan som er lite gangfør, og som må bruke rullator. De blir helt isolerte og kommer seg ikke ut når det er helt umulig å gå rundt i byen på en fornuftig måte. De kommer seg verken på butikken eller i sosialt lag, og blir sittende hjemme. Hvis gårdeiere blir flinkere til dette vil det forebygge brudd i både armer og ben, og det blir tryggere å ferdes, slo Juul fast.

Er det én ting som er sikkert i Lofoten, er det at været skifter. Mildværet i dag, kan fort snu til snøfall i morgen. Vi hekter derfor på ett moment til i oppforingen fra kommuneoverlegen: Nedfall fra oven, i form av istapper eller snø.

I Tromsø har politiet opprettet sak etter at en person ble skadd og sendt til legevakta etter å ha fått et takras fra et bygg i sentrum over seg. Hendelsen fant sted 30. desember.

Oppføringen til gårdeiere i Lofoten kan slik sett like gjerne være å ha en plan for håndtering av de hyppige værskiftene. Det følger plikter med å være snetrums-gårdeier.

– Parkeringsetatene har hjemmel for å gi bot hvis man ikke strør eller måker utenfor eget hus eller gård. De gjør det bare ikke pr. nå, uttaler kommuneoverlegen.

De som ikke tar dette ansvaret på alvor, må faktisk straffes. Om ikke er det de som sørger for sikker ferdsel utenfor seg og sitt som straffes, mens de som gir blaffen sparer penger.

Det blir dobbelt feil, minst!